De två enheterna täcker tillsammans in ett större område än vad en ensam router klarar.

Netgear Orbi Voice

Orbi Voice är en smart kombination av en digital assistent och ett effektivt trådlöst nätverk, men det är väldigt dyrt.

av #Router #Netgear
8.5

Det här är en kombination av ett trådlöst nätverk och en röststyrd digital assistent.

Orbi är nätverkstillverkarens Netgears namn på företagets meshlösning för att täcka in även de mest krångliga av hem med trådlösa nätverk. Ett meshnätverk består av en central router och två eller fler routersatelliter som placeras ut på strategiska platser i bostaden. Enheter-na ser hela tiden till att varje punkt i hemmet har optimal täckning i nätverket.

Vi har sedan tidigare testat Netgear Orbi som ett renodlat meshsystem. Orbi Voice bygger ut systemet med en röststyrd digital assistent i form av en högtalare. Den kan antingen kopplas till ett befintligt Orbisystem eller köpas tillsammans med en Orbirouter för att bygga ett helt nytt nätverk – vilket vi testar nu.

Formgivningen som kännetecknar Orbi går igen även här: Den ovala, stående enheten av vit plast med en milt lysande blå ring överst. Voice är till skillnad från övriga Orbienheter klädd med grått tyg – som sig bör eftersom den inte bara är en routersatellit utan även en högta-lare.

Routern är den primära enheten som kopplas till internetmodemet med en nätverkskabel. Den har tre fasta nätverksuttag för enheter som måste anslutas via ethernet.

Routern ställs enkelt in via den tillhörande appen, som även hittar alla satelliter. Det tar oss ungefär tio minuter från att vi öppnar lådan till vi har ett fungerande nätverk. Vi mäter upp hastigheter i nätverket på mellan 400 och 500 gigabit i sekunden, vilket är i paritet med många av de traditionella routrar som vi har testat.

Det intressanta med Orbi Voice är förstås den inbyggda högtalaren och den digitala assi-stenten Alexa, som är utvecklad av Amazon. Och Voice fungerar inte särskilt överraskande precis som Amazons egna produkter med Alexa. Det innebär att det går att knyta samman Orbi Voice med en rad andra smarta prylar i hemmet, till exempel Philips lampor Hue. Det fungerar perfekt, men det gäller att kunna sin engelska. Alexa förstår ännu inte svenska, vil-ket gör att den delen av Orbi Voice faller platt här. Google­assistenten är ju en motsvarighet som faktiskt fungerar på svenska, men den stöds inte av Orbi Voice.

Lång räckvidd

Den stora fördelen med ett meshnätverk är att räckvidden blir mycket bättre än i ett nätverk med en enda router. Nackdelen är att det inte finns lika många funktioner som i ett vanligt nätverk. Det går till exempel inte att prioritera nätverkstrafik av en viss typ och den som vill använda avancerad fildelning bör välja en traditionell nätverkslösning.

Netgear skryter med att det här startpaketet med två enheter kan täcka in en bostad på 185 kvadratmeter. Det stämmer säkert – om det går att placera de två enheterna centralt i vars-in halva av huset. Vi provar i ett avlångt hus på 175 kvadratmeter där routern står ungefär i mitten. För att få god täckning överallt här krävs det tre enheter – den i mitten plus en i vardera änden. Det är inga problem att komplettera vårt startpaket med en extra router, men det blir ganska dyrt. En ensam extrarouter kostar trots allt 2 500 kronor. Tillsammans med det här paketet närmar vi oss alltså 8 000 kronor. Det känns väldigt mastigt.


+ Enkel installation
+ Lång räckvidd
Alexa kan bara engelska
Dyrt

Läs mer om Netgear Orbi Voice


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Orbi Voice är en smart kombination av en digital assistent och ett effektivt trådlöst nätverk, men det är väldigt dyrt.

Specifikationer

Märke
Netgear
Trådlös standard
802.11ac / Wifi 5
Fast nätverk
Gigabit
Nätverksportrar
3/2
Usb-portar
1
Mått
21,89 x 16,5 x 12,4 cm
Angiven hastighet
2.4GHz (400Mbps) + 5GHz (867Mbps)