Test av Netgear Orbi (RBK30) AC2200

Netgear Orbi (RBK30) AC2200

Netgears Orbi i (RBK30) AC2200 är en mesh-router med tillhörande satellitenhet som gör det enkelt att få täckning i lägenheter och mindre hus. Installationen är otroligt enkel, men funktionerna är få och hastigheterna rätt låga.

av #Router #Netgear
7.6

Ett hem behöver inte vara hundratals kvadratmeter stort för att täckningen i det trådlösa nätverket ska svikta. Även om en vanlig router är kraftig nog för att ge tillräcklig täckning, är det inte säkert att nätverket är särskilt snabbt längst bort från routern. Detta är en utmaning som Netgears router Orbi AC2200 löser. Routern passar bra för mindre hus och lägenheter.

Orbi är en så kallad mesh-router, som består av två delar: en router och en satellit. Satelliten sätts i ett vägguttag halvvägs från routern och skickar vidare signalen från routern. Det går att köpa till fler satelliter för att på det sättet bygga upp ett stort nätverk. Det här startpaketet räcker för att täcka in 200 kvadratmeter. Vi har testat i en lägenhet på 120 kvadratmeter som en vanlig router har svårt att täcka in. Med Orbi är det inga problem att få en stabil täckning i hela lägenheten.

I ett mesh-nätverk kopplas alla enheter automatiskt upp sig mot satelliten eller routern beroende på var signalen är starkast. Kopplingen mellan routern och satelliten är stabil, men det är stora skillnader i vilka hastigheter det går att nå beroende på vilken av dem enheten är ansluten till. Är enheten kopplad till routern går det snabbt, medan det går lite långsammare om den kopplar upp sig mot en satellit.

Bra fart, få funktioner
Hastigheterna är generellt sett bra, men routerns fyra interna antenner klarar inte riktigt av att leverera samma höga hastigheter som en traditionell router. Med satelliten strategiskt placerad går det dock att få högre hastigheter längre bort i nätverket än med en vanlig router.

Orbi AC2200 kan kännas som ett avancerat system, men sanningen är att det är extremt enkelt att komma i gång med det. Installationen tar mindre än en kvart och den svenska manualen leder en hela vägen fram. Däremot saknar vi en del funktioner, till exempel en usb-port för att kunna koppla in en extern hårddisk.


+ Enkel installation
+ Bra täckning
+ Utbyggbar med fler satelliter
Ingen usb-port


Netgear Orbi finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Netgear Orbi

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Med Orbi AC2200 är det lätt att få täckning i mindre hem, men nätverket blir ganska segt och funktionerna är få.

Specifikationer

Märke
Netgear
Trådlös standard
802.11 a/b/g/n/ac
Fast nätverk
Gigabit
Nätverksportrar
3
Mått
19,7 x 6,35 x 15,9 cm
Angiven hastighet
866 Mbit/s
Övrigt
MU-MIMO-teknologi
Överföringshastighet
568 Mbit/s