De tre mesh-enheder ser ens ud. I virkeligheden er der en hovedenhed og to satellitter.

Netgear Orbi RBK13

Stabilt meshsystem.

av Henrik Ræder Clausen #Router #Netgear
8.4

Netgears meshsystem säljs på lite andra premisser än andra motsvarande system för att skapa trådlösa nätverk med flera så kallade meshroutrar. Det vill inte vara snabbast eller ha flest funktioner, i stället vill Netgear att det ska vara diskretare, stabilare och enklare att använda. Det har de lyckats bra med. Täckningen inomhus är bra, topphastigheterna fina och prislappen är i sammanhanget okej.

Den viktigaste egenskapen med meshroutrar är inte hastigheterna, det är räckvidden. Rätt placerade får vi en stabil internetanslutning i vårt testhus alla hörn. Å andra sidan är räckvidden utomhus sämre än i vissa andra meshroutrar som vi har testat.

De tre routrarna som ingår i paketet ser identiska ut. Men i själva verket rör det sig om en huvudrouter och två satelliter. Enda skillnaden mellan dem är att huvudenheten har två Ethernetportar, en för modemet och en för fast anslutning av någon enhet, till exempel en nätverkshårddisk. Den som behöver fler fasta nätverksuttag får köpa en switch. Det finns inte heller några usb-portar på routrarna, så fil- och skrivardelning via usb är uteslutet.

Installationen sker via en app i mobilen. Den är pedagogiskt uppbyggd och ser till att alla aspekter av en nätverksinstallation gås igenom. Flera gånger under installationen får vi vänta ett par minuter medan systemet konfigureras, men när allt är klart har vi fått ett fullt fungerande trådlöst nätverk där de tre routrarna uppträder som en enda enhet.

Våra hastighetsmätningar visar fina topphastigheter på 626 megabit i sekunden, men bara när trafiken går direkt via huvudroutern. Precis som med andra meshsystem faller hastigheterna snabbt när trafiken går via en av satelliterna. I det här fallet mäter vi då upp runt 40 megabit per sekund. Därför bör enheter som kräver mycket bandbredd, som till exempel en smart-tv, vara placerade så att de strömmar via huvudenheten.

Tekniskt sett sänder routrarna på två band samtidigt: 2,4 och 5 gigahertz. Precis om i andra routrar uppträder nätverket som ett enda. Tekniken fungerar så att en del av bandbredden används för de tre enheternas interna kommunikation, vilket gör att hastigheterna i nätverkets ytterkanter blir lite lägre. Det viktigaste med ett meshsystem är dock en stabil internetanslutning överallt.


+ Bra täckning
+ Enkel installation
+ Fina topphastigheter
Låga hastigheter i utkanten
Få funktioner

Läs mer om Netgear Orbi RBK13


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett diskret meshsystem utan avancerade funktioner, men som ger ett stabilt nätverk med fin täckning.

Specifikationer

Märke
Netgear
Trådlös standard
Wi-Fi 5
Fast nätverk
Gigabit Ethernet
Nätverksportrar
2 (på huvudenheten)
Effekt
20 W
Mått
10,5 x 10,5 x 6,9 cm
Angiven hastighet
1200 Mbit/s
Överföringshastighet
626 Mbit/s