Netgear-Orbi-RBK852

Netgear Orbi AX6000

Meshsystem med WiFi 6.

av #Router #Netgear
9.4

Med Orbi AX6000 får Netgear ett ­rejält försprång före alla andra mesh­system. Det nya routersystemet använder nämligen den senaste och mycket snabba tekniken för trådlösa nätverk – Wi-Fi 6.

Orbi AX6000 klarar extremt höga topphastigheter i nätverket med mycket bra täckning och en räckvidd som klår alla andra meshroutrar som vi har provat. Tyvärr reflekteras detta i prislappen som når andnödsfram­kallande höjder.

Genom att använda Wi-Fi 6 har Netgear löst ett av de vanligaste problemen med meshroutrar, nämligen att de inte är särskilt snabba. Under ­våra mätningar når Orbi AX6000 hastigheter på 814 megabit i sekunden vilket är långt mycket snabbare än vad andra meshsystem klarar. Därtill får vi också stabila hastigheter på mellan 200 och 300 megabit genomgående i vår testbostad. Oöverträffat.

Även räckvidden imponerar. I motsats till andra meshsystem lyckas signalen ta sig igenom ytterväggarna och ge en stabil anslutning på ett avstånd som bara de bästa traditionella routrarna klarar. Vid fri sikt får vi signal på 100 meters håll.

Rent fysiskt är de två enheterna ganska stora. De är 25 centimeter ­höga och väger dryga kilot. På baksidan av varje enhet finns det fyra nätverksportar för fast anslutning av enheter och huvudenheten klarar av hela 2,5 gigabyte i det fasta nätverket. Det är framtidssäkert.

Under våra tester upplever vi att de fina hastigheterna i nätverket håller i alla lägen. Det har en teknisk förklaring: Förutom de tre trådlösa ­kanaler som det går att ansluta till använder routrarna en egen kanal för inbördes kommunikation. Det är smart eftersom de då får jobba ostörda. ­Detta lär vi se mer av i framtiden.

Installationen sker via en app i ­Android eller iOS. Den förklarar de många stegen på ett bra sätt. Tyvärr är appen på engelska.

Efter installationen skapar de ­båda enheterna ett enda nätverk, vilket är grejen med meshtekniken. Därefter är det bara att ansluta enheter till nätverket utan att behöva bry sig om ifall man ska välja 2,4- eller 5-gigahertzbandet. Smidigt.

Det är bra att de i systemet inbyggda administrationssidorna är på svenska. I motsats till andra meshsystem finns här alla de avancerade funktioner som vi är vana vid traditionella routrar.


+ Höga topphastigheter
+ Lång räckvidd
+ Avancerad konfiguration
Hemskt dyr

Läs mer om Netgear Orbi AX6000


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Det absolut bästa meshsystemet som vi har provat. Tyvärr är det också överlägset dyrast.

Specifikationer

Märke
Netgear
Trådlös standard
WiFi 6
Fast nätverk
2,5 Gbit
Nätverksportrar
4 / enhet + WAN-port
Usb-portar
-
Effekt
2x 9 W
Mått
25,4 x 7,1 x 19,0 cm
Angiven hastighet
2400 Mbit/s
Överföringshastighet
814 Mbit/s