Orbi består av två enheter: En router och en satellit som ger extra täckning.

Netgear Orbi RBK50

Orbi är ett lätt sätt att försäkra sig om bra trådlös täckning överallt hemma. Paketet består av två enheter som placeras på olika håll för att nätverket ska täcka in hela hemmet.

av Henning Dadkhah Rasmussen #Router #Netgear
9.4

Den som bor i en lägenhet eller ett mindre hus i ett plan behöver knappast Netgears nya produkt. Orbi är ett paket med en ac-router som ska kopplas till internetmodemet samt en satellitenhet som placeras någon annanstans i hemmet för att förbättra täckningen. Det går att köpa till fler satellitenheter för att täcka ett så stort område som man önskar.

Endast routern klarar utan vidare av att täcka in en normal bostad, så förlängningsenheten behövs i vårt fall bara om vi vill ha täckning i trädgården eller i garaget. I ett hus med två våningar däremot är satelliten guld värd. Ett stort plus är att såväl routern som satelliten har fyra fasta nätverksuttag för anslutning av enheter som inte stöder trådlösa nätverk. Det är verkligen smidigt.

När det gäller nätverksprylar måste man nästan alltid förbereda sig på en rad tekniska utmaningar, men Netgears tryckta snabbguide är förnämligt kort. Där står det bara att routern ska kopplas till modemet för att få åtkomst till internet och att den sedan ska anslutas till ett eluttag. Den medföljande satellitenheten, som ser nästan exakt likadan ut som routern, ska placeras på annan plats i huset och kopplas till ström. Resten går av sig själv.

Även om det kan låta för bra för att vara sant visar det sig faktiskt att det går att göra en nätverksinstallation så enkel. Efter två minuter hittade routern satelliten och kopplade ihop de två. Under testet ställde vi satellitenheten cirka 30 meter från routern i en stor lokal med utspridda hinder. Efter ett par minuter lyser det en blå lampa på satelliten som indikerar att den trådlösa anslutningen är optimal. Med appen Wifi Analayzer kontrollerar vi sedan hur väl de två nätverken fungerar tillsammans. Det är bara att konstatera att täckningen är utmärkt och att allt fungerar som utlovat, vilket beror på att det sitter sex antenner dolda i varje enhet. Eftersom enheterna är 20 centimeter höga finns det också plats för rejäla antenner, vilket förklarar resultatet.

När allt är klart är det enkelt att ansluta en dator till det trådlösa nätverket och slutföra installationen. Av någon anledning kom vi inte åt inställningssidorna i routern via Chrome, men det fungerade bra med Edge. Tyvärr är inställningssidorna på engelska, å andra sidan är det inte mycket man behöver fundera över – så det är inget större problem. När installationen är klar går det att välja svenska inställningssidor.

I Orbi finns det även många avancerade inställningar, som att till exempel använda VPN-servern för att komma åt enheter i hemnätverk från internet. Den som bara vill ha ett snabbt och stabilt nätverk som täcker hela hemmet behöver dock inte bry sig om de avancerade inställningarna.

Den teoretiska maximala hastigheten i nätverket (ac3000) räknas ut genom att slå ihop den samlade bandbredden. De respektive hastigheterna är 1733, 866 och 400 megabit i sekunden. Det snabbaste nätverket är det renodlade 802.11ac-nätverket som enligt våra mätningar är i paritet med konkurrerande produkter. Vi mäter hastigheten till mellan 400 och 500 megabit i sekunden. Även om det är under den teoretiska hastigheten är det faktiskt bättre än vad många andra routrar som vi har testat klarar.

Netgear Orbi RBK50 finns att köpa här via Prisjakt


+ Enkel installation
+ Bra täckning
+ Går att bygga ut
Dyr
Usb 2.0

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En riktigt bra och extremt enkel lösning för att få ett trådlöst nätverk att nå hemmets alla avkrokar.

Specifikationer

Märke
Netgear
Trådlös standard
802.11a/b/g/n/ac
Fast nätverk
10/100/1000Mbps Gigabit
Nätverksportrar
4 st i varje enhet (en behövs till routern)
Usb-portar
1x usb 2.0 i varje enhet
Mått
17 x 6 x 22,5 cm
Angiven hastighet
AC3000 (1733 + 866 + 400Mbps)