Netgear Nighthawk X8

Netgear Nighthawk X8

Extrem trådlös router som klarar allt

av #Router #Netgear
8.7

Om du tycker att en router ska vara liten, anonym och diskret kan du sluta läsa här. Netgear Nighthawk X8 är ingenting av detta. Är du dock intresserad av att strömma film i hd-kvalitet, titta på YouTube-klipp och lyssna på musik i flera rum samtidigt är X8 helt rätt. Den både väger och tar upp lika mycket plats som en bärbar dator och den är ett kraftverk för hemnätverket med extrema funktioner och höga hastigheter.

Nighthawk X8 sänder på tre band samtidigt: ett på 2,4 gigahertz och två på 5 gigahertz. Det ger teoretiska hastigheter på 1000, 2166 och 2166 megabyte i sekunden. Även om det i praktiken inte går så fort slipper man i varje fall avbrott och hack i strömmande filmer, onlinespel och musik.

Installationen är enkel – även för den som inte har några större kunskaper om nätverk. Allt sköts via webbläsaren eller via Netgears inte alltför användarvänliga app Genie i en mobil eller pekdator. Det är lätt att ställa in hur nätverkstrafiken ska prioriteras till och från de till nätverket anslutna enheterna. Den som tar nästa steg i kunskapstrappan om nätverk kan utnyttja routerns funktioner för exempelvis DNLA, VPN, iTunes-server och portstyrning.

Bakom ett lock på ena sidan hittar vi två usb-portar. Tack vare att portarna sitter där är det lättare att ansluta exempelvis externa hårddiskar än om kontakterna fanns på baksidan. Där finns i gengäld hela sex fasta nätverksportar, vilket faktiskt inte är så dumt. I vanliga fall får man ju nöja sig med max fyra.

Räckvidden och de tre frekvenserna gör att routern passar perfekt i en stor bostad med många familjemedlemmar som alla samtidigt ska strömma olika filmer, spela över internet och titta på YouTube. Den som bor ensam eller i ett litet hushåll klarar sig lika bra med en betydligt mer beskedlig router.

Netgear Nighthawk X8 finns att köpa här via Prisjakt.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Med höga hastigheter, långa räckvidd och hela sex fasta nätverksportar är Netgear Nighthawk X8 en kraftfull och framtidssäker router. Men dyr är den förstås.

Specifikationer

Märke
Netgear
Trådlös standard
802.11ac
Fast nätverk
Ja
Nätverksportrar
1x WAN, 6 x LAN
Usb-portar
1x usb 3.0, 1x usb 2.0
Mått
31,6 x 26,4 x 6,1 cm
Angiven hastighet
AC5300