Netgear Nighthawk X4S R7800 AC2600

Netgears nya router bjuder på fyra antenner, många anslutningar samt svenskt användargränssnitt.

av #Router #Netgear
9.0

Det går att köpa en router för 200 kronor. Och så finns det routrar som Netgear Nighthawk X4S R7800 som är någonting helt annat. Detta är en router av yppersta klass för hembruk som kan mer än vad man förmodligen har behov av.

Det första vi ser i lådan när vi packat upp routern är en snabbmanual på bland annat svenska. På cd-skivan som följer med finns den riktig manualen. Den behövs inte till en början eftersom installationen är tämligen rättfram. Snabbmanualen räcker långt.

X4S har fyra kraftiga antenner som kan vinklas i alla riktningar för att ge bästa tänkbara räckvidd i nätverket. Hastigheten i nätverket är på 1,7 gigabit i sekunden i ac-nätverket. Så snabbt går det förstås inte i praktiken, men X4S är trots allt snabb och den har kapacitet för att hantera riktigt många enheter i nätverket.

På framsidan sitter det en lång rad praktiska lampor som visar nätverket och anslutna enheter. På fronten hittar vi även knappar för snabb anslutning av nya enheter via WPS samt en för att stänga av den trådlösa signalen när nätverket inte används. Gränssnittet i routern som nås via webbläsaren är på svenska och det finns en app till mobilen för att styra det mesta från den.

På funktionssida saknas det inte någonting. Här finns till exempel föräldrakontroll för att styra vilka webbsidor barnen ska kunna komma åt och gästnätverk för tillfälliga besökare som behöver nå internet. Det finns två usb 3.0-portar för att ansluta enheter som delas via nätverket samt en eSATA-port för en extern hårddisk med den typen av anslutning. En mer ovanlig och intressant funktion är trafikmätaren som visar hur mycket datatrafik som passerar in och ut genom routern.

Netgear Nighthawk X4S R7800 finns att köpa här via Prisjakt.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Riktigt mycket router för pengarna. Lång räckvidd som bör duga även för den som bor stort.

Specifikationer

Märke
Netgear
Trådlös standard
802.11 a/b/g/n/ac dual band
Fast nätverk
Gigabit LAN/WAN
Nätverksportrar
4+1
Usb-portar
2
Mått
28,5x18,5x5 cm
Angiven hastighet
800 Mbit/s (n) + 1.733 Mbit/s (ac)
Övrigt
WPS, mobil-app, VPN, riktningsförstärkning, det vill säga att nätverket koncentreras åt det håll där det finns anslutna enheter.