Nighthawk X10 en ovanlig stor router på hela två kilo.

Netgear Nighthawk X10

Netgears router fungerar med både 802.11ac och alldeles nya 802.11ad-nätverk, som sänder på 60 gigahertz. Den innehåller framtidssäker teknik och har ovanligt många fasta nätverksportar.

av #Router #Netgear
9.1

Netgears nya router Nighthawk X10 är på många sätt ett monster som imponerar både på papperet och till det yttre. X10 är den absolut maffigaste och tyngsta router vi har sett. Den stora lådan är inte direkt tom, tvärtom är den fullproppad med den senaste tekniken.

Installationen går till som med de flesta andra routrar. När den startar skapar den ett fabriksinställt nätverk som man ansluter till. Sedan är det bara att starta webbläsaren och öppna inställningssidorna. I Netgears fall finns det dock ett par trevliga alternativ. Det finns en app för iOS och Android för att sköta installationen därifrån. Allra bäst är dock programmet för datorn, Netgear Genie, med vilket det går att ställa in precis allting i routern utan att använda någon webbläsare. Det är riktigt bra och betydligt mer överskådligt än de i routern inbyggda inställnings-sidorna som känns gammaldags och lätt förvirrande, trots att de kan ställas om till svenska. Programmet är också på svenska. Lite underligt är det dock att det inte finns på den cd-skiva som följer med routern, utan måste hämtas från internet.

 

Inställningssidorna är lite gammalmodiga i sin form, men det går lika bra att styra routern via en alldeles utmärkt app eller ett program i datorn.
Inställningssidorna är lite gammalmodiga i sin form, men det går lika bra att styra routern via en alldeles utmärkt app eller ett program i datorn.

 

Som gammal datoranvändare vet man att det aldrig går att framtidssäkra någonting, men Nighthawk X10 kommer i alla fall närmare denna utopi än de flesta andra prylar. Routern innehåller inte bara alla dagens trådlösa tekniker utan även morgondagens. X10 klarar således av nästa trådlösa standard 802.11ad, som är så ny att det nästan inte finns några enheter alls som stödjer den. Ad-nätverk använder frekvensen 60 gigahertz och kommer upp i 4,6 gigabit i sekunden. Så snabbt går det förstås bara om alla anslutna enheter stödjer samma standard. 802.11ad är än så länge så exotisk att vi inte har kapacitet att testa standarden än.

X10 stödjer förstås de existerande 2,4- och 5-gigahertznätverken också, men här hör routern med en ac-hastighet på 1733 megabit i sekunden inte till de snabbaste på marknaden. I vårt test klarar X10 att nå upp till 800 megabit på 2,4 gigahertz och 1733 megabit per sekund på 5 gigahertz, men den som vill ha det snabbaste som finns får välja en annan router, till exempel en ac5400-modell som fungerar bra med befintliga nätverksenheter. Då missar man dock morgondagens 802.11ad-nätverk.

Till skillnad från i stort sett alla andra routrar på marknaden innehåller X10 hela sju portar för fasta nätverk. Det går till och med att koppla ihop två av portarna och få dubbla överföringshastigheten, om man nu har någon nätverksenhet som stödjer det. Det är kanske inte så relevant numera eftersom det mesta är trådlöst, men för den som föredrar fasta nätverksanslutningar till vissa enheter är det trevligt med många portar.

Något som vi inte har sett i en router tidigare är en ny typ av nätverksport kallad SFP+. Den kan sända data med tio gigabit i sekunden till exempelvis en nätverkshårddisk som stödjer tekniken. Helt klart är att X10 har stöd för flera kommande tekniker och att den därmed är åtminstone någorlunda framtidssäker.

Nighthawk X10 ger riktigt stabila nätverk som inte strulade någon gång under testperioden. Enligt Netgear ser de fyra kraftiga och aktiva antennerna till att ge lång räckvidd i nätverket. I vårt test kunde vi dock inte märka några större skillnader mot andra routrar med passiva antenner.

Det enda som inte fungerar bra i denna annars utmärkta router är att vi hade problem med lagringsadministrationen, kallad ReadyShare. Flera gånger fick vi ta bort och återansluta såväl en extern hårddisk som ett usb-minne flera gånger till usb-porten innan enheterna registrerades av routern.


+ Framtidssäker teknik
+ Smart program och app
+ Kraftiga, aktiva antenner
Lite bök med usb-enheter


Netgear Nighthawk X10 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Netgear Nighthawk X10

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Nighthawk X10 är en stadig router som är byggd för att hålla i åratal. Tack vare stöd för nya tekniker räcker den även rent tekniskt i många år till.

Specifikationer

Märke
Netgear
Trådlös standard
802.11a/b/g/n/ac/ad
Fast nätverk
Gigabit LAN, 10 Gbit SFP, port för NAS
Nätverksportrar
6x LAN, 1x WAN, 1x SFP+
Usb-portar
2x usb 3.0
Effekt
20 W
Mått
22,4 x 16,8 x 7,4 cm
Angiven hastighet
2,4 GHz: 800 Mbit/s + 5 GHz: 1.733 Mbit/s + 60 GHz: 4.600 Mbit/s