De store vinger rummer antenner til mange kanaler.

Netgear Nighthawk Tri-band AX12 RAX200

Wi-Fi 6 router med tre trådlösa nätverk och ethernet på 2,5 gigabit.

av Henrik Ræder Clausen #Router #Netgear
9.1

Routern med det knixiga namnet Nighthawk Tri-band AX12 / RAX200 är Netgears nya flaggskepp. Med tolv parallella dataströmmar kan den teoretiskt nå en samlad överföringshastighet på tio gigabit i sekunden, alltså tio gånger snabbare än ethernet. Även i praktiken är hastigheten i de två 5-gigahertzbanden extremt hög.

Den fysiska installationen är enkel. Det är bara att ansluta ström- och nätverkskablarna och klicka de imponerande vingarna på plats.

Smidigt nog är WPS-knappen placerad i framkant där den är lätt att nå. Ett tryck på den och det blir bus­enkelt att ansluta andra WPS-försedda enheter till nätverket. Dumt nog finns det här även en knapp för att stänga av det trådlösa nätverket, så det gäller att se upp vilken knapp som trycks ner.

Alla inställningar klaras galant av med en app i mobilen eller som vanligt via administrationssidorna som öppnas via en webbläsare. Med en guide förs vi genom alla inställningar och under vägen ställs allt från nätverkets namn och lösenord in till att routerns fasta program uppdateras. Allt är översatt till svenska och det hela fungerar oklanderligt.

Administrationssidorna är uppdelade i en basversion och mer avancerade funktioner. Till en början tycks det inte finnas särskilt mycket att ställa in, men letar man sig ner bland menyerna dyker alla tänkbara wi-fi-­inställningar upp. Routern fungerar utan att något efter den initiala installationen ändras. Till en början hade vi dock problem med att nätverket var instabilt, men efter att drivrutiner och det fasta programmet i routern uppdaterades försvann problemen.

Den uppmätta hastigheten på 138 megabit i sekunden gör den här routern till den absolut snabbaste som vi har testat. När vi ansluter ett usb-minne och använder det som en NAS mäter vi en läshastighet på 107,5 megabyte per sekund. Det är i paritet med bra nätverkshårddiskar. Det är fina siffror, men inte markant bättre än i billigare routrar. Den viktigaste skillnaden är att RAX200 orkar hålla uppe hastigheterna när nätverket belastas med videoströmmar och andra tunga dataflöden. Det är en stor fördel om många använder routern samtidigt.


+ Extremt snabb
+ Lång räckvidd
Dyr

Läs mer om Netgear NRAX200


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En utmräjkt Wi-Fi 6-router, med höga prestanda och som är lätt att hantera. Priset tar dock andan ur en.

Specifikationer

Märke
Netgear
Trådlös standard
WiFi 6
Fast nätverk
1x 2,5 + 5x 1 Gbps
Nätverksportrar
6
Usb-portar
2x usb 3
Effekt
14 W
Mått
34 x 22 x 17 cm
Angiven hastighet
4,8 Gbit/s
Övrigt
NAS: 107,5 MB/s
Överföringshastighet
1,38 Gbit/s