Nighthawk RAX40 är diskretare än andra W-Fi 6-routrar. Lamporna är tydliga och knapparna är praktiskt placerade.

Netgear Nighthawk RAX40

Wi-Fi 6-router med stöd för VPN.

av Henrik Ræder Clausen #Router #Netgear
8.4

Med en prislapp på hälften av vad andra Wi-Fi 6- routrar kostar är Netgear Nighthawk RAX40 ett prisvärt alternativ till de dyrare toppmodellerna för alla som vill ha den senaste trådlösa tekniken.

Rent fysiskt är Netgears router lite mindre och med endast två antenner är den definitivt diskretare än många konkurrenter. Alla statuslampor och knappar är lätt åtkomliga på ovansidan och det är enkelt att komma åt alla anslutningar på baksidan. En dum detalj är dock att WPS-knappen sitter intill knappen för att stänga av nätverket. Eftersom båda knapparna är dåligt markerade är det lätt att förväxla dem.

Installationen sker med en lite omständlig guide i webbläsaren. Med alla inställningar, uppdateringar och en påträngande registrering tar det bortåt tio minuter att få i gång routern. Detta kunde gott Netgear ha gjort lite enklare. Å andra sidan är guiden logiskt uppbyggd och den ger god hjälp under installationen.

Under installationens gång erbjuds vi ett par utmärkta extraprogram. Det ena styr routern, medan det ­andra används för att säkerhets­kopiera datorn. Det känns lite ålder­stiget, men det fungerar och det är smart att kunna säkerhetskopiera alla datorer i nätverket till en extern hårddisk via routern. Därtill kommer en utmärkt app för att styra routerns funktioner.

Vid dagligt bruk uppför sig RAX40 oklanderligt – så länge man inte förväxlar WPS-knappen med Stänga av Wi-Fi-knappen. Räckvidden är utmärkt, även om den inte når upp till de vassaste konkurrenterna. En annan positiv detalj är att ström­förbrukningen är ovanligt låg.

Mätt med enheter som klarar ­Wi-Fi 6 får vi fina topphastigheter på nästan 700 megabit per sekund. Även om hastigheten kan variera en del är den faktiskt nästan lika snabb som i ett fast nätverk. Fildelning över usb-porten sker med en läshastighet på 53 megabyte i sekunden, medan skrivhastigheten är på 27 dito. Inga jättesiffror, men fullt användbart för fildelning via nätverket.


+ Höga topphastigheter
+ Bra extrafunktioner
+ Låg strömförbrukning
Medelmåttig räckvidd

Läs mer om Netgear Nighthawk RAX40


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Netgears router är överraskande snabb till ett lågt pris. För mellanstora behov passar den väl för att byta till nya Wi-Fi 6.

Specifikationer

Märke
Netgear
Trådlös standard
Wi-Fi 6
Fast nätverk
Gigabit Ethernet
Nätverksportrar
4 + 1 (LAN/WAN)
Usb-portar
1x usb 3.0
Effekt
9 W
Mått
36,0 x 21,5 x 6,0 cm
Angiven hastighet
1 Gbit/s
Övrigt
Röststyrning med Alexa eller Google-assistenten
Överföringshastighet
692 Mbit/s