Test av Netgear Nighthawk R7000P

Netgear Nighthawk R7000P

En modern trådlös kvalitetsrouter med höga hastigheter och bra säkerhetsfunktioner.

av #Router #Netgear
9.4

Med sitt kantiga utseende och en lång rad starka lysdioder i fronten, är Netgears nya router allt annat än diskret. Även specifikationerna sticker ut och vi får den senaste tekniken och en extra kraftfull processor som driver alla funktioner. I övrigt är detta en klassisk router med tre antenner, fyra fasta nätverksuttag och två usb-portar.

Det finns förstås en app som tar hand om den grundläggande installationen av nätverket. Appen hämtar eventuella uppdateringar, lägger till lösenord och ställer några inledande frågor. När det är klart fungerar appen som en fjärrkontroll till routern och de vanligaste funktionerna, det vill säga att lista alla till nätverket anslutna enheter, aktivera gästnätverket och ge en översikt över eventuella säkerhetshot.

Loggar man in på de riktiga administrationssidorna via en webbläsare öppnar sig en hel värld av funktioner och möjligheter. Till de intressantare hör dynamisk trafikprioritering, för att exempelvis ge spel eller strömmande video mer bandbredd. Det går även att koppla samman 2,4- och 5-gigahertzbanden och ta kontroll över barnens surfande. De två usb-portarna kan användas för fildelning, till en medieserver eller delning av en usb-skrivare.

Inbyggt virusskydd

Hastighetstesterna på 5-gigahertzbandet imponerar med farter på upp till 472 megabit i sekunden. I får vanliga testuppställning i en stor villa får vi täckning ända ut i de bortre hörnen. Det är ett bra resultat, utan att för den skull slå några rekord. Den ofta förbisedda funktionen att dela filer i nätverket från ett anslutet usb-minne fungerar perfekt. Här mäter vi hastigheter på 52 megabyte i sekunden från ett usb 3.0-minne. Det är inte i nivå med en renodlad nätverkshårddisk, men det duger i de flesta fall – särskilt som man får näst intill riktig NAS-funktionalitet för en bråkdel av priset.

En specialitet med Netgears router är att det fina antivirusprogrammet Bitdefender kan integreras i den. Det gör att router bromsar farlig internettrafik automatiskt och det ger bra kontroll över alla hot som har dykt upp. Funktionen är dock inte gratis. Efter en testperiod på tre månader kostar Bitdefender 449 kronor om året. Det är ett högst rimligt pris och testperioden är tillräckligt lång för att man ska kunna värdera funktionen.


+ Hypersnabbt trådlöst nätverk
+ Lång räckvidd
+ Bra erbjudande om antivirus
+ Lättstyrd via app


Netgear Nighthawk R7000P finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Netgear Nighthawk R7000P

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Nighthawk R7000P är en bra och mycket snabb router med lång räckvidd och många funktioner. Extra plus för möjligheten att integrera antivirus.

Specifikationer

Märke
Netgear
Trådlös standard
802.11ac, 802.11n
Fast nätverk
Gigabit Ethernet
Nätverksportrar
4
Usb-portar
1x usb 3, 1x usb 2.0
Effekt
6 W
Mått
28,5 x 18,5 x 5,0 cm
Angiven hastighet
1625 Mb/s
Övrigt
Integration med BitDefender
Överföringshastighet
472 Mb/s