Det futuristiske design på Nighthawk XR500 giver plads til en lang stribe statuslamper.

Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500

Trådlös spelrouter med WiFi 5 och två usb 3-portar.

av Henrik Ræder Clausen #Router #Netgear
8.6

Netgears formgivare gillar uppenbarligen superhjältefilmer. Företagets router Netgear Nighthawk XR500 ser ut att vara plockad direkt från specialeffektshyllorna i Hollywood. När vi startar upp den lyser de kantiga lamporna på fronten som ögonen på någon illasinnad drönare. Under ytan lurar dock en router med Wi-Fi 5 och det nya operativsystemet DumaOS.

De fyra antennerna kan vinklas åt alla håll för optimal täckning. I bakkant hittar vi de sedvanliga fyra nätverksportarna, en resetknapp och strömbrytaren. De två usb 3-portarna sitter på vänstra kortsidan, där de är lätta att nå.

En inbyggd guide hjälper oss genom installationen, som består av tämligen många steg. Efter några minuter är dock allt klart och routern i gång. Den har två frekvensband, 2,4 plus 5 gigahertz, samt ett gästnätverk.

Formgivningen avslöjar att detta är en spelrouter med särskilda funktioner för att fungera extra bra med krävande onlinespel. Bland funktionerna märks extra kanaler för störningsfri överföring, en snabb processor och hjälp att hitta de bästa spelservrarna.

Administrationen med DumaOS är ett rent nöje. Användargränssnittet är uppbyggt av moduler som kan flyttas, skalas eller tas bort. Det går att bygga upp en helt egen startsida med de funktioner man behöver. De enskilda menyerna är överskådligt uppbyggda med bra texter på svenska. DumaOS är en glad överraskning och mycket trevligt att jobba med jämfört med hur det kan se ut i många routrar.

Hastighetsmässigt finns det inte heller något att klaga på. Vi mäter upp 652 megabit i sekunden till ethernetanslutna enheter och 260 dito i det trådlösa nätverket. Därtill kommer att routern har prestanda nog för att hålla höga hastigheter på alla frekvenser samtidigt. Räckvidden är dessutom bland de bästa i klassen och fullt tillräcklig för stora bostäder. Vi får bra och stabil täckning i utrymmen som andra routrar inte klarar.

De två usb-portarna är snabba och fungerar utmärkt för en medieserver eller till fildelning. Det är lite krångligt att få i gång dem, men när de väl fungerar får vi läs- och skrivhastigheter på 63,5 respektive 34,1 megabyte i sekunden. Det är inte riktigt lika snabbt som vad en bra nätverkshårddisk klarar, men det är ändå fina värden.


+ Lång räckvidd
+ Höga hastigheter
+ Användbara usb-portar

Läs mer om Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Nighthawk XR500 är snabb och ger god täckning. Det moduluppbyggda användargränssnittet är enn nöje att använda.

Specifikationer

Märke
Netgear