Netgear M2 er ganske kompakt. Den betjenes direkte på skærmen.

Netgear Nighthawk M2 MR2100

Smidig router för 5G.

av Henrik Ræder Clausen #Router #Netgear
8.4

Netgear Nighthawk M2 är en trådlös router som använder det mobila bredbandet 4G för att nå internet. Routern skapar ett trådlöst nätverk som andra enheter kan ansluta till, och det finns en ethernetport. Det inbyggda batteriet laddas snabbt upp och det håller i nästan en dag.

Det är enkelt att ställa in och använda routern, men hastigheterna blir inte lika höga som i fasta nätverk.

För att ansluta till 4G behövs det ett datasimkort i mikroformat. Det monteras inuti routern under batteriet. Routern laddas upp med den usb c-laddare som följer med och startas med strömbrytaren på ovansidan. Första gången startas då en installationsguide på den tryckkänsliga skärmen. Guiden går igenom de viktigaste stegen och efter ett par minuter är det trådlösa nätverket i gång.

Under våra tester i ett vanligt storstadsområde når vi 8,4 megabit i sekunden. Hastigheten beror förstås på hur bra mottagningen är.

Det trådlösa nätverket sänder på de båda frekvensbanden 2,4 och 5 gigahertz och det går även att ansluta en enhet till den enda ethernetporten. På 5-gigahertznätverket mäter vi hastigheter på 341 megabit per sekund, vilket är en hel del lägre än i de flesta andra trådlösa routrar. Däremot överraskar räckvidden i nätverket. Den här lilla routern når nästan lika långt som de bästa routrarna vi har testat.

I vardagen är det här en diskret och effektiv router, men internetanslutningen är seg. Det beror på att den uppmätta pingtiden (reaktionstiden) är 50 millisekunder, det vill säga tio gånger högre än i vanliga trådlösa nätverk. Detta märks när komplexa webbsidor öppnas och det ger problem i snabba spel som till exempel CounterStrike.

Den inledande installationen sker alltså via den inbyggda skärmen, men det finns fler administrationssidor om man loggar in i routern via datorns webbläsare. Om ett usb-minne ansluts till routern kan den fungera som en medieserver, men överraskande nog går det inte att använda usb-enheter för fildelning i nätverket.


+ Enkel installation
+ Lång batteritid
Medelmåttiga prestanda
Seg uppkoppling

Läs mer om Netgear Nighthawk M2 MR2100


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Behöver du ett trådlöst nätverk i husvagnen eller tältet under semestern är Nighthawk M2 en bra lösning.

Specifikationer

Märke
Netgear
Trådlös standard
Wi-Fi 5
Fast nätverk
Gigabit Ethernet
Nätverksportrar
1
Usb-portar
1x usb c, 1x usb 3
Mått
10,6 x 10,6 x 2,0 cm
Angiven hastighet
2 Gbit/s
Övrigt
Vikt: 240 gram
Överföringshastighet
8,4 Mbit/s