Test av Linksys Velop Whole Home Mesh Wi-Fi System (3 pack)

Linksys Velop Whole Home Mesh Wi-Fi System (3 pack)

Har du svårt att få det trådlösa nätverket att täcka in in hela ditt hem? I så fall kan Linksys Velop vara lösningen. Men det blir ett dyrt nätverk.

av Rasmus Udsholt #Router #Linksys
9.1

Linksys Velop bildar så kallade meshnätverk, alltså nätverk som byggs upp av flera små routrar i stället för en enda. Eftersom nätverket består av flera enheter som är utplacerade runt om i bostaden blir täckningen bättre och nätverket stabilare över hela huset.

Vi har testat Velop i ett enplanshus på 160 kvadratmeter med tegelväggar och många innerväggar. Huset har under alla år varit svårt att täcka in för en enda router. Resultatet med mesnätverket är slående.

Även om systemet kan tyckas komplicerat är installationen otroligt enkel. En av Velop-enheterna ansluts till modemet eller ett nätverksuttag med en ethernetkabel, och startas. Därefter är det bara att installera Linksys tillhörande app i mobilen och följa instruktionerna i den. Det fungerar oklanderligt och allt är dessutom på svenska.

Appen får automatiskt kontakt med den första Velop-enheten och sedan går det att välja namn och lösenord till det nya nätverket. Nätverket är i och med detta klart och redo att användas. Nu återstår att ansluta de andra Velop-enheterna för att bygga ut nätverket. De placeras i andra rum och så fort de har startats använder man appen för att testa om placeringen är optimal.

Hittar bästa täckningen

Den första enheten som aktiveras fungerar som meshnätverkets router, medan de andra enheterna automatiskt ställs in på att fungera som nätverksförlängare. Meshtekniken innebär att alla enheterna kontinuerligt kommunicerar med varandra för att hitta bästa vägen för den trådlösa signalen. Systemet byter automatiskt mellan 2,4- och 5-gigahertzbanden beroende på vad som ger bäst täckning för de anslutna datorerna, mobiltelefonerna eller vad det nu kan vara.

Det hela kan låta invecklat, men i praktiken är det rättframt. Resultatet är ett enda nätverk oavsett vilken av enheterna man råkar vara uppkopplad mot. Det går att röra sig över hela bostaden utan att tappa förbindelsen till nätverket.

Varje Velop-enhet har ett fast nätverksuttag för prylar som ansluts med kabel, till exempel en tv eller en nätverkskamera. Det finns däremot inga usb-portar på någon av enheterna, så det går alltså inte att ansluta en hårddisk eller skrivare som delas ut i nätverket – något som går i de flesta andra routrar.

Via Linksys app går det att skapa ett gästnätverk, aktivera föräldrakontroll och ange upp till tre enheter vars trafik ska prioriteras i nätverket. Det här är dock inget nätverk för den som vill styra och ställa in minsta detalj. Det passar bäst för den som bara vill packa upp prylarna och köra.

4 500 kronor för tre enheter och 1 600 kronor för varje extra enhet är våldsamt. Men för den som har svårt att få bra täckning hemma på andra, mindre kostsamma sätt, kan det kanske vara värt pengarna.


+ Enkel installation
+ Stabilt nätverk i hela huset
Dyr lösning


Linksys Velop finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Linksys Velop

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Med Linksys Velop Whole Home Mesh Wi-Fi System är det enkelt att få ett stabilt nätverk i hela hemmet. Men det är dyrt.

Specifikationer

Märke
Linksys
Trådlös standard
802.11 a/b/g/n/ac
Fast nätverk
1000
Nätverksportrar
2 per enhet
Usb-portar
-
Mått
18,5 cm x 7,9 cm x 7,9 cm
Angiven hastighet
2x 866 Mbit/s fördelat på två 5 GHz-band och 400 Mbit/s på ett 2,4 GHz-band
Överföringshastighet
527 Mbit/s