Test av Linksys Velop AC3900

Linksys Velop AC3900

Mesh-routrar med tre små enheter som placeras runt om i bostaden för optimal täckning.

av Henrik Ræder Clausen #Router #Linksys
8.9

Linksys Velop AC3900 är ett paket med tre små routrar som tillsammans bildar ett så kallat meshnätverk. Tanken är att flera mindre enheter sprids ut i bostaden för att ge bättre täckning i alla rum.

Velop AC3900 är en mindre och billigare variant än det meshsystem vi testade i våras. Skillnaden är att detta system använder två band och inte tre som den större modellen: 2,4 gigahertz för maximal räckvidd och 5 gigahertz för maximal hastighet.

De tre routrarna i paketet är identiska. De ser ut som små vita torn med var sin liten lysdiod överst. De är nätta och den diskreta formgivningen gör att de kan placeras ut på strategiska ställen i bostaden utan att störa. En av routrarna ansluts med en nätverkskabel till modemet och skickar sedan internetsignalen vidare till de två andra.

Allt styrs i appen

Installationen sker via Bluetooth med en app i mobiltelefonen. Appen hittar en router i taget och kontrollerar samtidigt anslutningens kvalitet. Om det är några problem föreslår appen att routrarna flyttas. Det kan ta ett ganska bra tag innan man får klart besked om att allt är klart.

Allting förklaras på svenska, utan att översvämma användaren med en massa tekniska termer. De mest använda funktionerna är lätta att nå. Det går till exempel att aktivera ett gästnätverk, prioritera enheter i nätverket eller stänga internetanslutningen när barnen ska sova i stället för att glo på YouTube.

Wifi-hastigheterna är okej utan att slå några rekord. 400 megabit i sekunden är en bit från de högsta hastigheterna vi har sett. Men med lite intrimning och optimal placering av routrarna kom vi upp i över 200 megabit i sekunden i hela huset, och det är ett bra resultat som i praktiken är viktigare än höga topphastigheter.

Det är svårt att hitta något att klaga på. En detalj är kanske att den som kan det här med nätverk på sina fem fingrar förmodligen saknar en del funktioner. För normal användning där det krävs ett hyfsat snabbt och stabilt nätverk är Velop en lysande lösning. Priset är dessutom riktigt trevligt.


+ Väl förklarad installation
+ Bra täckning
+ Höga hastigheter
+ Lättstyrda via app
+ Diskreta


Linksys Velop AC3900 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Linksys Velop AC3900

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Mesh-systemet med tre routrar ger höga hastigheter och utmärkt täckning i det trådlösa nätverket. Lätt att installera och att styra.

Specifikationer

Märke
Linksys
Trådlös standard
802.11ac, 802.11n
Fast nätverk
Gigabit
Nätverksportrar
3x 2
Usb-portar
-
Effekt
5 W / enhet
Mått
7,9 x 7,9 x 14,1 cm
Angiven hastighet
866 Mbit/s
Överföringshastighet
417 Mbit/s