De tre mesh-enheder i Q2 Pro fungerer også som powerline.

Huawei WiFi Q2 Pro

Stabilt nätverk i hela huset.

av #Router #Huawei
7.8

Huawei WiFi Q2 Pro är ett meshsystem som kombinerar trådlösa routrar med nätverk via husets befintliga elledningar, så kallad powerline eller elnätsmodem på svenska.

Det är lätt att installera systemet, men det saknar mer avancerade funktioner som ofta finns i enskilda routrar. Räckvidden utanför huset är begränsad och topphastigheterna är märkbart lägre än med andra lösningar.

De tre enheterna i paketet är identiska och installationen är rättfram: Först ska en enhet anslutas till internet och därefter konfigureras med en app. Sedan ansluts de två andra enheterna och snart bildar de tillsammans ett stort nätverk som täcker hela bostaden. Det är enkelt och bra.

Meshnätverkets främsta styrka är att det ger god täckning även i stora bostäder med tunga väggar. Vi mäter upp 100 megabit i sekunden överallt i bostaden – även på de ställen som vanliga routrar har svårt att nå. I de delar av hemmet som alltid får bra täckning mäter vi dubbla hastigheten – 200 megabit i sekunden.

Å andra sidan är topphastigheten på 247 megabit i sekunden ganska medioker och mycket lägre än den teoretiska gränsen på 1167 megabit per sekund. Den som behöver högre hastigheter får antingen ansluta dem via ethernet eller välja en traditionell routerlösning.

Appen som hör till är på svenska och mycket lätt att komma överens med. Det är enkelt att komma åt de vanligaste funktionerna, men inget mer. Vi letar förgäves efter mer avancerade inställningar som portvidarebefordring och trafikprioritering. Q2 Pro är inte ett system för den som exempelvis vill sätta upp en egen server.

Räckvidden begränsas dessvärre av hemmets fyra väggar. Signalen har svårt att tränga igenom ytterväggarna och nå trädgården, något andra routrar klarar bättre. Nätverket ger upp på ganska korta avstånd och traditionella routrar med en enda enhet ger längre räckvidd än detta paket.

Huawei WiFi Q2 Pro passar bäst där det behövs ett stabilt nätverk med god täckning. Dubbelfunktionen med Wi-Fi och elnätsmodem innebär att Q2 Pro passar bra i besvärliga hus. Inbyggd automatik ser till att kontinuerligt optimera nätverket och anpassa det efter yttre förhållanden, till exempel närliggande nätverk.


+ Stabilt nätverk
+ Bra täckning
Halvdan räckvidd
Inte så snabbt

Läs mer om Huawei WiFi Q2 Pro


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Tre meshroutrar som ger ett stabilt nätverk i hela huset. Men hastigheterna och räckvidden utomhus imponerar inte.

Specifikationer

Märke
Huawei
Trådlös standard
WiFi 5
Fast nätverk
Gigabit Ethernet
Nätverksportrar
3 /enhet
Usb-portar
-
Effekt
8 W
Mått
11,2 x 7,3 x 18,4 cm
Angiven hastighet
1167 Mbit/s
Övrigt
Elnätsmodem (powerline)
Överföringshastighet
247 Mbit/s