Google Wifi

Meshnätverk från Google, som finns i paket om en, två eller tre enheter.

av Henning Dadkhah Rasmussen #Router #Google
9.6

Google Wifi är extremt lätt att installera. I paketet finns det en liten folder som innehåller två punkter: Anslut en av routrarna och hämta appen Google Wifi. Därefter sker resten av installationen i stort sett automatiskt via appen. Denna lösningen tar priset som den mest användarvänliga routerinstallation vi har varit med om.

Vi testar paketet med tre enheter, eller i själva verket routrar. Det finns även paket med två eller bara en router – allt beroende på hur stort hem som routrarna ska täcka in. I lådan ligger det tre helt identiska enheter som var och en är stor som en förvuxen puck. Var och en av dem har en strömingång och ett nätverksuttag.

Först ska en av routrarna anslutas till internet via modemet. På undersidan finns det en QR-kod som skannas in i appen för att starta konfigurationen. Efter några minuter ombeds man att ansluta nästa enhet, som ska placeras ett par rum bort från den första routern. Slutligen kopplas den tredje routern in och ställs ytterligare en bit bort. Därefter utför Google Wifi någon form av magi och skapar ett så kallat meshnätverk, där de tre routrarna ställs in som en enda enhet, fast med tre gånger så lång räckvidd.

Slutligen hämtar och installerar appen den senaste programuppdateringen till routrarna, så att man alltid är säker på att de är uppdaterade. Med en total installationstid på runt tio minuter är Google Wifi otroligt lätt att komma i gång med.

Googles routerlösning må vara en enkel lösning för att skapa bra täckning i ett trådlöst nätverk, men här finns inte några mer avancerade funktioner eller anslutningsmöjligheter. Google fokuserar på det väsentliga och eftersom det inte finns någon usb-port är inte det här en lösning för den som vill ansluta en extern hårddisk eller en usb-ansluten skrivare till nätverket.

Google Wifi är avsett för alla som tycker att det räcker med ett fast nätverksuttag i var och en av enheterna och som bara vill ha ett väl fungerande trådlöst nätverk som är smidigt att komma i gång med och som inte gör något stort väsen av sig i vardagen.

Inte heller hastighetsmässigt hör Google Wifi till de främsta på marknaden. Den teoretiska överföringshastigheten är på 867 megabit i sekunden, vilket i praktiken ger maximalt 500 megabit/sekund. Närmar man sig nätverkets yttre räckvidd är det 2,4-gigahertznätverket som gäller och då mer än halveras hastigheterna. I våra tester mätte vi upp 76 megabit i sekunden på en plats där dem ordinarie routern klarar 160. I de flesta fall är dock inget problem eftersom den fulla kapaciteten sällan utnyttjas i en enhet, och de 76 megabiten per sekund räcker fortfarande gott även för att strömma video i 4K-kvalitet.

Samma enkelhet har Google valt i routerns inställningar. Här finns inga smarta NAS-funktioner. Det går att vidarebefordra portar till exempel en nätverkskamera som du vill komma åt utifrån, men i stort handlar inställningarna primärt om finputsning av det trådlösa nätverket.

I gengäld får vi med Google Wifi ypperlig trådlös täckning. Vi placerade den första enheten i ett rum som ligger på husets sydsida . Nästa router hamnade i vardagsrummet, som finns i andra änden av huset, medan den tredje placerades i allrummet på övervåningen. Vi har lärt oss att leva med döda zoner, till exempel i köket och i ett av barnens rum. Med Google Wifi fungerar nätverket även på dessa ställen – dessutom med full signalstyrka. Vi får till och med signal i bortre delen av vår lilla trädgård. Där har vi aldrig haft någon täckning tidigare, men med Google Wifi får vi det – även om signalen är svag.

Meshnätverk kräver att man provar sig fram med olika placeringar av routrarna. Hamnar de rätt blir nätverket stort och stabilt. I nätverkets ytterkanter måste man vänja sig vid att det kan bli en del små avbrott. Flera gånger tar det kanske tio sekunder innan Google Wifi byter till en enhet som ligger närmare. Allt detta sker automatiskt , så i praktiken märks det inte så mycket.


+ Fantastisk täckning
+ Mycket lätt att använda
Halvdana hastigheter


Google Wifi finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Google Wifi

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

De tre Google Wifi-enheterna räcker för att täcka in nästan vilken bostad som helst. Vad meshtekniken saknar i hastighet och avancerade funktioner, vinner den i räckvidd.

Specifikationer

Märke
Google
Trådlös standard
802.11ac
Fast nätverk
Gigabit WAN/LAN
Nätverksportrar
2x gigabit WAN/LAN-port / router
Usb-portar
-
Effekt
9 W / router
Mått
Ø10,6 x 6,9 cm
Angiven hastighet
AC1200 (300 + 867 Mbit/s)
Övrigt
Bluetooth, hastighetstest, felkorrigering