De to enheder ser ens ud, men er faktisk en hovedenhed og en satellit.

Google Nest Wifi

Elegant meshsystem med Wi-Fi 5.

av Henrik Ræder Clausen #Router #Google
6.8

Googles meshrouter är förstås fullpackad med egen teknik som taligenkänning och röststyrning. Det går till exempel att styra andra enheter via routrarna och stänga av internet med röstkommandon. Den artificiella intelligensen lämnar dock en del i övrigt att önska och hastigheterna i nätverket är märkligt låga.

Det mest spännande med Nest WiFi är just röstigenkänningen. Genom att prata med routrarna kan de utföra en rad funktioner, som att exempelvis spela musik från YouTube. Under installationen måste vi säga några givna meningar högt för att systemet ska känna igen rösten. Därefter räcker det att säga ”okej google” och ge ett kommando eller ställa en fråga. Tydliga och enkla kommandon som ”Tänd ljuset i köket” eller ”Vad heter kungen” fungerar bäst, medan mer diffusa funderingar som ”Hur farligt är coronaviruset” ger en märklig blandning av svenska och engelska till svar.

I satelliten finns det en inbyggd högtalare som ger riktigt hyfsat ljud. Den duger definitivt för att lyssna på musik från YouTube, men när vi ber den spela upp en viss sång får vi bara veta att det krävs ett betalkonto på YouTube. Vi vill lyssna på Velvet Underground, men får Dire Straits. Mozart blir till Bach, och så vidare. Det känns som om Google på pin kiv inte spelar den musik vi ber om, även om routern tycks förstå vad vi säger.

Googles meshsystem säljs med en, två eller tre enheter. Vårt paket innehåller en router och en satellit. I routern finns det två fasta nätverksuttag, medan satelliten är renodlat trådlös. Paketet stödjer Wi-Fi 5, vilket ska ge nätverkshastigheter på uppåt 500 megabit i sekunden. Märkligt nog kommer vi aldrig upp i hastigheter över 82 respektive 7,7 megabit i sekunden för mottagning/sändning. Det är häpnadsväckande uselt.

Installationen görs som brukligt numera med en app i mobilen. Det hela sker i ganska många steg, men allt förklaras mycket tydligt på svenska och det är enkelt att följa med i vad man ska göra för att få i gång nätverket. Även om installation kan kännas övermäktig kommer vi slutligen i mål och får ett fungerande nätverk. Det finns inga administrationssidor i övrigt, så de få inställningar som finns kan endast skötas från appen.


+ Bra ljud och taligenkänning
+ Lång räckvidd
Underlig intelligens
Låga hastigheter
Vissa funktioner kostar extra

Läs mer om Google Nest WiFi


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

De smarta funktionerna är av varierande kvalitet och hastigheterna är usla.

Specifikationer

Märke
Google
Trådlös standard
Wi-Fi 5
Fast nätverk
1 gigabit Ethernet
Nätverksportrar
2
Usb-portar
-
Effekt
8 W / enhet
Mått
11 x 11 x 10 cm (huvudenhet)
Angiven hastighet
866 Mbit/s
Övrigt
Mikrofon, högtalare
Överföringshastighet
82 Mbit/s