F-Secure Sense

Sense är en router från antivirusföretaget F-Secure som skyddar mot hackare, virus och skadliga program.

av Henning Dadkhah Rasmussen #Router #F-Secure
8.5

Vi förknippar främst det finska företaget F-Secure med sitt antivirusprogram med samma namn. Nu släpper dock F-Secure sin första router, vilket kan tyckas underligt. Faktum är dock att produkten inte ligger så långt borta från företagets vanliga verksamhet. Routern Sense innehåller nämligen F-Secures skydd mot virus, skadliga program och intrång. Det fina är att skyddet verkar innan något drabbar datorn, mobilen eller andra enheter i nätverket.

I praktiken innebär det att vi för första gången får ett skydd för alla uppkopplade enheter hemma som annars lätt glöms bort, till exempel larm, lampor, tv-apparater och så vidare.

Under installationen rekommenderar F-Secure att man hämtar en app till Android eller iPhone för att ställa in routern. Vi testade med Android-appen som startar en enkel installationsguide som är lätt att förstå även om den är på engelska.

Under installationsprocessen visas det på routern en fyrsiffrig kod som ska skrivas in i appen. Det går att ansluta Sense till en existerande router, antingen trådlöst eller med kabel, så att Sense kopplas upp mot internet den vägen. Vi valde trådlös anslutning till vår router och tyvärr visar det sig att det bara går att göra det via det gamla 2,4-gigahertznätverket. Den som har en snabb internetanslutning via fiber kommer därmed inte kunna utnyttja hela hastigheten. En lösning då kan vara att ha kvar den gamla routern till exempelvis datorn, som ju är skyddad med antivirusprogram ändå, och använda Sense till andra enheter som annars vore oskyddade. En annan lösning är att ansluta Sense med kabel antingen till den befintliga routern eller direkt till modemet.

Guiden slutar med att Sense upprättar ett eget säkert nätverk, som man sedan ansluter enheter till för att nå internet samtidigt som de skyddas mot virus. Har du kvar den befintliga routern gäller det att ändra i tv:n, pekdatorn och vad det nu kan vara och koppla dem till Sense-routern i stället.

Nu är F-Secures säkra nätverk upprättat. Appen visar vilka enheter som är anslutna till routern och antalet hot som F-Secure Sense har blockerat.
Nu är F-Secures säkra nätverk upprättat. Appen visar vilka enheter som är anslutna till routern och antalet hot som F-Secure Sense har blockerat.

Hela installationen av Sense är smidig och tar inte mer än fem minuter. Det hela avslutas med att routern hämtar det senaste fasta programmet och uppdaterar sig själv.

När Sense är redo och man försöker öppna en webbsida med skadlig kod blockeras den automatiskt och i stället visas följande information:

Sense har blockerat en skadlig hemsida innan den kunde infektera telefonen.
Sense har blockerat en skadlig hemsida innan den kunde infektera telefonen.

Det innebär att alla typer av enheter skyddas, även mobila enheter från Apple i vilka det inte är tillåtet att installera antivirus-appar. Därmed inte sagt att allt är perfekt. Hur många är till exempel redo att betala en månatlig avgift för att använda en router med inbyggt virusskydd? Sense finns att köpa på F-Secures hemsida. I priset ingår routern samt antivirus i ett år. Därefter kostar det 99 kronor i månaden för att hålla Sense uppdaterad.


+ Effektiv säkerhet
+ Lättstyrd via app
Långsam trådlös hastighet till existerande routrar


Sense finns att köpa här direkt från F-Secure

Läs mer om F-Secure Sense

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Det är inget särskilt snabbt nätverk som Sense bjuder på, i gengäld får vi fullt skydd av alla till nätverket anslutna enheter. Det är särskilt smart för allt som inte har eget skydd mot virus, till exempel tv-apparater, pekdatorer och liknande.

Specifikationer

Märke
F-Secure
Trådlös standard
802.11a/b/g/n/ac
Fast nätverk
1x Gbit WAN + 3 x Gbit LAN
Nätverksportrar
4
Usb-portar
1x usb 3.0
Mått
21,7 × 12,5 × 9,0 cm
Angiven hastighet
AC1750
Övrigt
4 interna antenner