D-Link EXO DIR-869

D-Link EXO DIR-869

Kompakt trådlös router för moderna nätverk

av #Router #D-Link
8.3

Om datorerna, mobilerna, mediespelarna, smart-tv:n och andra nätverksenheter inte har en problemfri uppkoppling mot internet blir det numera snabbt irriterat därhemma. Avgörande för att få det moderna hemmets trådlösa nätverk att fungera är att den centrala punkten i systemet arbetar som den ska, det vill säga routern.

D-Link EXO DIR-869 är en AC1750-router som sänder på 2,4 och 5 gigahertz. De teoretiska överföringshastigheterna är 450 respektive 1300 megabit i sekunden, därav epitetet AC1750 (450+1300). I praktiken går det alltid långsammare eftersom signalerna påverkas av den omgivande miljön. Tjocka stenväggar dämpar till exempel vilken radiosignal som helst mycket effektivt. 2,4-gigahertznätverket passar för äldre enheter och till exempel e-post och surfning medan det nyare på 5 gigahertz används för att strömma film, spela online och överföra filer.

D-Links router syns. Den är orange och har fyra platta antenner som sticker rakt upp. Den är dock lätt och kompakt, vilket skiljer sig från många andra av de routrar vi har testat på senare tid som är stora, tunga och svarta. DIR-869 liknar mest ett stealthflygplan med sina kantiga former.

Det tar oss en kvart att fullfölja installationen. Det går förstås att ändra de förinställda lösenorden till nätverken och justera hur trafiken i nätverket ska prioriteras. Här finns också en inbyggd brandvägg och det går att filtrera bort enskilda webbplatser.

På baksidan hittar vi fyra fasta nätverksuttag, en strömbrytare samt knappar för WPS och reset. Dock inga usb-portar, vilket är ett problem. Det går alltså inte att ansluta en extern hårddisk för att använda den i nätverket eller att ansluta en usb-skrivare som alla kan skriva ut på.

D-Link EXO DIR-869 finns att köpa här via Prisjakt.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En perfekt router för den som vill ha ett modernt och snabbt nätverk utan att spendera för mycket pengar. En nackdel är att det inte finns någon usb-port.

Specifikationer

Märke
D-Link
Trådlös standard
Wi-Fi 802.11ac
Fast nätverk
Ja
Nätverksportrar
4x LAN
Usb-portar
-
Mått
22,2 x 16,0 x 6,0 cm
Angiven hastighet
AC1750 (450+1300 Mbit/s)