D-Link EXO AC1900 DIR-879

D-Link DIR-879 är en moderna router med 80-talsutseende. Höga hastigheter i nätverken och allt styrs enkelt via en app eller webbläsare.

av #Router #D-Link
7.0

D-Link har byggt routrar länge och gör nästan alltid högkvalitativa produkter. Det gäller även för routern DIR-879 som är gjord i solida material med en minst sagt futuristisk design. De fyra extremt breda antennerna sticker rakt upp och den kantiga formen tillsammans med den glödande ljusrampen ger en känsla av ett rymdskepp från någon halvgammal science fiction-film.

På baksidan finner vi fem portar för fasta nätverk (LAN), en WPS-knapp och en knapp för att välja om enheten ska fungera som router eller förlängare av ett befintligt trådlöst nätverk. Med tanke på prislappen är det dumt att D-Link väljer att ta bort usb-porten, som annars är ett utmärkt sätt att snabbt dela ut en hårddisk eller skrivare i nätverket.

Kvalitetskänslan går igen i routerns inställningar. Utformningen av det engelska webbgränssnittet är enkelt, lätt och elegant. Ibland känns det väl förenklat och vi saknar mer avancerade inställningar. Det går till exempel inte att ställa in 2,4- och 5-gigahertznätverken individuellt för att exempelvis ge dem olika namn eller välja om de ska använda n- eller ac-protokollet. Vi lyckades heller aldrig hitta inställningarna för att använda VPN-nätverk – trots att den funktionen nämns på D-Links webbsida om routern. Inställningarna finns kanske där, men i så fall är de för svåra att hitta.

En annan begränsning, som i och för sig inte lär röra särskilt många av oss, är att det bara går att upprätta 24 regler för portvidaresändning eller virtuella servrar. Det räcker gott och väl för de flestas behov, men det är irriterande att denna begränsning överhuvudtaget finns.

Den teoretiska hastigheten är ac1900, det vill säga 1300 megabit i sekunden i 5-gigahertznätverket plus 600 dito i 2,4-gigahertznätverket. Det är ok – om man betalar rätt pris för DIR-879. En titt på prisjämförelsesajterna visar stora prisskillnader: från 1200 till 1900 kronor.

DIR-879 finns att köpa här via Prisjakt

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En utmärkt router med stora prisskillnader.

Specifikationer

Märke
D-Link
Trådlös standard
802.11 a/g/n/ac
Fast nätverk
1 Gbit LAN/WAN
Nätverksportrar
5
Angiven hastighet
ac1900
Övrigt
WPS, gästnätverk, mobil-app (kräver konto hos D-Link)