AVM Fritz!Box 7590

Fritz!Box 7590 är tyska AVM:s nya superrouter med hastigheter upp till AC2533 och många funktioner.

av #Router #AVM
8.4

Det finns flera spännande nyheter i AVM:s nya router 7590. Den vanligen illröda lådan som vi aldrig riktigt har gillat något vidare har ersatts av ett modernt chassi i vitt med snyggt rundad bakkant som ger routern en välbehövlig vinkel, så att statuslamporna syns väl.

På baksidan finns de flesta anslutningarna och vi hittar förutom fyra ethernetportar anslutning för två analoga telefoner samt en usb 3.0-port. 7590 innehåller dessutom ett helt DECT-system för trådlös telefoni hemma. Routern fungerar då som kopplingen till telenätet. På kortsidorna sitter det ytterligare två usb-portar.

Under installationen ledsagas vi av en enkel guide som visserligen är på engelska men som tar oss genom alla nödvändiga inställningar. Det viktigaste valet här är om det inbyggda ADSL-modemet ska användas eller om enheten ska användas som en renodlad router som ska kopplas till internetleverantörens modem. Vi valde det sistnämnda eftersom vi som så många andra får internet via fiber numera.

Fritz!Box 7590 har inbyggda antenner som är dolda under skalet. Det ger i vanliga fall lite sämre räckvidd än hos routrar med externa och justerbara antenner, men vi lyckas ändå få full täckning i en villa med två våningar och faktiskt ända ut i trädgården. Det är riktigt bra för en router med dolda antenner. Nu ska sägas att väggarna är av lättbetong och gips, så signalen dämpas inte lika mycket som om man bor i en bostad med betongväggar fulla med armeringsjärn. I ett sådant hem är en router med externa antenner att föredra.

Fritz!OS är namnet på operativsystemet i routern och inställningssidorna är enkla och tydliga. Detta trots att AVM i vissa fall använder andra beteckningar än den gängse standarden. Det finns en app till routern för att man ska kunna nå alla inställningar från en mobiltelefon. Det är smart och fungerar även på distans när man inte är hemma.

Routerns inställningssidor ger bra kontroll över de anslutna enheterna och alla funktioner.

Routerns inställningssidor ger bra kontroll över de anslutna enheterna och alla funktioner. Utöver de grundläggande egenskaperna för trådlösa nätverk finns här en hel rad extrafunktioner. Det finns till exempel 350 megabyte lagringsutrymme som fungerar som en nätverkshårddisk. Utrymmet är enkelt att utöka med en extern hårddisk och plötsligt har man en riktig NAS utan att det behöver kosta särskilt mycket. Det går även att exempelvis skapa VPN-anslutningar till hemnätverket för att till exempel använda svenska tjänster utomlands.

Fritz!Box klarar upp till 1733 megabit i sekunden på 5-gigahertznätverket och 800 megabit per sekund på 2,4-gigahertznätverket. Det är glimrande hastigheter som i praktiken nästan kan konkurrera med kabelnätverk. I vårt test nådde vi aldrig riktigt så svindlande hastigheter, men Fritz!Box 7590 ligger långt över medelnivån för en router med motsvarande specifikationer.

Fritz!Box 7590 är den bästa routern vi har sett från AVM, men har du ingen nytta av de inbyggda telefonfunktionerna eller behöver ett ADSL-modem finns det andra routrar med motsvarande funktioner till lägre priser.


+ Snabb
+ Många anslutningar
+ Bra inställningssidor
Dyr

Läs mer om FRITZ!Box 7590

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En mycket snabb router med lång räckvidd. Bra inställningssidor och många funktioner. Routern kan dock mer än vad som behövs om du inte har en ADSL-anslutning till internet.

Specifikationer

Märke
AVM
Trådlös standard
802.11a/b/g/n/ac
Fast nätverk
1 Gbit
Nätverksportrar
4x LAN, 1x WAN
Usb-portar
2x usb 3.0
Effekt
9-10 Watt
Mått
25 x 4,8 x 18,4 cm
Angiven hastighet
AC: 1733 Mbit/s + N: 800 Mbit/s