Det röda chassit med de stora statuslamporna är allt annat än diskret, men det ger bra kontroll.

AVM FRITZ!Box 7560

Bra router som är lätt att använda

av #Router #AVM
9.2

AVM:s designteam lär inte jobba ­särskilt mycket övertid. När det är dags för en ny router tar de samma gamla illröda låda och trycker in den senaste tekniken. Fritz!Box 7560 är inget undantag och även om annorlunda design kan vara kul är den i ärlighetens namn ganska ful. De två fenorna döljer antennerna och på ovansidan finns det två knappar för att ansluta trådlösa enheter till routern. I bakkant finns det fyra fasta nätverksuttag, en port för en fast telefon samt en usb-port för exempelvis en hårddisk. På undersidan sitter det en etikett med all inloggningsinformation.

Under skalet finns det dock en ­genomtänkt router med ett inbyggt ADSL-modem och inbyggd telefoni för såväl gamla analoga telefoner som trådlösa DECT-dito samt en ­telefonsvarare!

För den som har en ADSL-anslutning är installationen enkel. Det är bara att ansluta en dator till routern och ställa in allt som behövs för att dra i gång nätverket. För den som har fiber hemma blir det genast krångligare. Här krävs det att man följer instruktionerna noggrant. Vi tog bort någon sladd lite för tidigt och tvingades börja om från början.

Väl i gång är den dagliga samvaron med Fritz!Box 7560 ­angenäm på alla sätt. Administrationssidorna som öppnas via en webbläsare är överskådliga och de har en bra balans mellan tydlighet och tekniska detaljer. Utformningen inbjuder till att testa och aktivera flera av routerns funktioner, till exempel de utmärkta inställningarna för gästnätverk som gör routern tillgänglig för tillfälliga besökare utan att det vanliga nätverket utsätts för några risker.

Det speciella med Fritz!Box 7560 är dock telefonsystemet. Det går att koppla upp till sex trådlösa DECT-lurar till routern samt en vanlig sladdansluten telefon. Lägg till den inbyggda telefonsvararen, dag- och natt-inställningar med mera, så får vi något av en smart telefonväxel.

Hastighetsmässigt klarar sig Fritz!Box 7560 bra. N-nätverket ­orkar upp i lite över 100 megabit i sekunden, medan ac-nätverket på 5 gigahertz ger hela 356 megabit/sekund. Räckvidden för n-nätverket är 25-30 ­meter, vilket är i paritet med en genomsnittlig router.


+ Höga hastigheter
+ Genomtänkt användargränssnitt
Krånglig installation med fiber
Lite billig design


Fritz!Box 7560 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om AVM Fritz!Box 7560

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Behöver du ett telefonsystem i routern är Fritz!Box 7560 räddningen. Är det bara en router du söker finns det bättre och billigare alternativ.

Specifikationer

Märke
AVM
Trådlös standard
IEEE802.11a/b/g/n/ac
Nätverksportrar
4x gigabit
Usb-portar
1x usb 2.0
Mått
22,0 x 4,7 x 19,5 cm
Angiven hastighet
1,3 Gbit/sekund
Överföringshastighet
356 Mbit/sekund