Test av VM FRITZ!Box 7530

AVM FRITZ!Box 7530

Router som klarar meshnätverk och 3G-uppkoppling

av #Router #AVM
9.3

Den lilla underliga lådan ser inte mycket ut för världen, annat än att formen och färgerna är lite spännande. Här finns inga antenner som avslöjar att det rör sig om en router, men väl fyra fasta nätverksuttag på baksidan. AVM FRITZ!Box 7530 kan anslutas till en ADLS-anslutning och den fungerar även som en basstation för upp till sex DECT-telefoner. Den hanterar även IP-telefoni.

Installationen till ADSL är enkel och smidig och här ersätter den de enkla routrar som internetleverantörerna brukar skicka med när man tecknar ett abonnemang. De går även att använda FRITZ!Box 7530 som en vanlig router via något av nätverksuttagen. Den kan till och med ansluta till mobilt bredband eftersom den stödjer 3G via usb-porten. Detta kräver dock ett usb-modem för 3G.

Oavsett typ av extern anslutning är det lätt att få upp ett trådlöst nätverk och tack vare WPS-knappen är det enkelt att snabbt ansluta nya enheter till nätverket. Räckvidden i nätverket är godkänd, men dessvärre är topphastigheten på 218 megabit i sekunden i nätverket inte mycket att skryta med.

Många funktioner

Det mest intressanta med AVM:s router är alla funktioner som finns i operativsystemet FRITZ!OS. Det hanteras som sig bör via ett html-gränssnitt som nås via en webbläsare. Systemet är snyggt och överskådligt uppbyggt och de olika kategorierna med sina respektive inställningar är lätta att nå.

Bland funktionerna vi gästnätverk, allmänt tillgänglig hotspot, medieserver, lista över anslutna enheter, stöd för meshnätverk och mycket mer. Dessutom är routern ovanligt enkel att använda som en nätverkshårddisk. Ansluts en extern hårddisk eller ett usb-minne till routern kan filer delas både i nätverket och ut på internet. Det går även att bestämma vem som ska nå utvalda mappar på nätverkshårddisken.

Våra hastighetstester av nätverksenheten visar på läs- och skrivhastigheter på knappa 40 megabyte i sekunden. Det är användbart, men inte lika snabbt som från renodlade nätverkshårddiskar. Det går också att strömma film från ett usb-minne till en tv, något som fungerar perfekt.

Det ovanligaste funktionerna rör dock telefoni. Routern hanterar upp till sex DECT-telefoner, det finns en samtalslogg, inbyggd telefonsvarare, IP-telefoni och en enkel fax. Detta känns kanske inte toppmodernt, men för den som vill ha kvar sin hemtelefon kan systemet vara intressant.


+ För ADSL och 3G
+ Mesh-nätverk
+ Inbyggt telefonsystem
Långsam

AVM FRITZ!Box 7530 finns att köpa här via Prisjakt
Läs mer om AVM FRITZ!Box 7530


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En avancerad router för dig som har ADSL.

Specifikationer

Märke
AVM
Trådlös standard
802.11ac, 802.11n
Fast nätverk
DSL, telefon
Nätverksportrar
4x Gibabit Ethernet
Usb-portar
1x usb 3
Effekt
6 W
Mått
20,8 x 3,7 x 15,0 cm
Angiven hastighet
866 mbit/s
Övrigt
NAS: 38 MB/s
Överföringshastighet
218 mbit/s