De to tårne gør det muligt at se ind til antennerne.

ASUS ZenWiFi Pro XT12

ZenWiFi Pro XT12 är ett förstklassigt meshset med prestanda och funktioner i toppklass. Tyvärr speglar priset detta.

av Henrik Ræder Clausen #Router #Asus
9.2

Det här stora och tunga meshpaketet är byggt för att ge ett bra och stabilt, trådlöst nätverk i hela huset. På nära håll sätter hastigheten nya rekord och även på distans blir det en riktigt bra anslutning. Den medföljande appen är på svenska och enkel att använda. Tyvärr är även priset ganska häftigt.

Vi uppmätte en trådlös hastighet på 1,02 gigabit/sekund vilket är ett nytt rekord för en meshrouter. Dessutom är hastigheten bra även på medellångt avstånd och mellan de två enheterna. Räckvidden för den enskilda enheten är något lägre än för de bästa Wi-Fi 6-routrarna. I praktiken är det inget stort problem, eftersom den totala räckvidden får hjälp av enheternas interna sammankoppling. De två enheterna kan kommunicera via antingen ett av de två 5 GHz-banden eller en kabel-anslutning. Om det är möjligt bör man definitivt använda en nätverkskabel mellan enheterna.

Rent fysiskt handlar det här om två ganska stora och tunga torn. De är delvis genomskinliga, så att man kan se en del av antennerna som sitter i sneda vinklar. I mitten finns en status-lampa som med en rad olika färger berättar om routerns status och om något är fel. Det är riktigt smart. Den tillhörande appen, som är på svenska, tar hand om både installationen och senare styrningen. Konfigurationen är en angenäm, kort och tydlig process som noggrannt förklarar de enskilda stegen. Om man lägger till en extra enhet i nätverket dyker den upp i appen och behöver bara godkännas. Appen hanterar dagliga funktionerna, så att man sällan behöver de utförliga administrationssidorna.

Vi är också glada över att var och en av de två enheterna är utrustade med två 2,5-gigabit nätverksportar. Det är en bra framtidssäkring. Den ena av 2,5-gigabitportarna är för internetanslutningen, så att paketet är redo att utnyttja mycket snabba internetanslutningar. Den andra kan användas för att ansluta de båda enheterna med varandra via kabel. De har även ”Link Aggregation” som ger förbättrad hastighet till nätverks- hårddiskar (NAS).

De tre frekvensbanden kan hantera fyra anslutningar vardera, och en CPU på 2 GHz ger nog med hastighet för att klara stor, samtidig belastning. Det märks dock på strömförbrukningen, som ofta ligger på 15 watt per enhet. Den största nackdelen är priset. Var och en av enheterna kostar som en Wi-Fi 6-router då komponenterna i stort sett är desamma. Kvalitet kostar, och med tanke på prestandan är priset inte orimligt.


+ Enkel installation
+ Hög hastighet
– Hög energiförbrukning

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

ZenWiFi Pro XT12 är ett förstklassigt meshset med prestanda och funktioner i toppklass. Tyvärr speglar priset detta.

Specifikationer

Märke
Asus
Trådlös standard
WiFi 6
Nätverksportrar
4
Mått
11,5 x 11,5 x 24,1 cm
Angiven hastighet
4800 mbit/s
Överföringshastighet
1020 mbit/s