Antennerne er skjult inde i routeren, så den nærmest fremstår dekorativ.

ASUS RT-AX59U

RT-AX59U är en billig och bra router, men om du vill ha den i ett stort hus behöver du köpa fler nätverksenheter.

av Morten Skeldal Østergaard #Router #Asus
8.6

Asus RT-AX59U är en billig router som lämpar sig väl för det lilla hemmet. Den är byggd för att sticka ut och stå på en central plats. Antennerna är dolda bakom det svarta skalet, så utsidan av RT-AX59U kan misstas för att vara en vas.

Nära routern uppmätte vi runt 500 Mbit/s. Rummen intill rummet där vi placerade routern hade också bra nätverkstäckning, men när vi kom 8-10 meter bort från routern och signalen skulle passera två betongväggar, då  hade hastigheten sjunkit så mycket att det på vissa ställen var omöjligt att strömma videofilm utan att det
påverkade upplevelsen. Lyckligtvis är routern gjord för att kompletteras med flera enheter så de kan arbeta tillsammans för att utöka täckningen i ett så kallat mesh-nätverk, om du till exempel flyttar till en bostad som har fler kvadratmeter.

Asus RT-AX59U kan utan problem täcka en mindre bostad med trådlöst nätverk, men det hade varit trevligt om routern hade använt den senaste godkända standarden för trådlösa nätverk, Wi-Fi 6E, som ger ett extra frekvensband. Det hade varit en stor hjälp om du bor i en lägenhet där det kan finnas många störande nätverkssignaler runt routern.

Nätverksinställningarna hanteras via en webbläsare, och här måste vi lyfta på hatten för Asus. Det är ett av de mest genomtänkta och användarvänliga gränssnitt vi provat. Viktig information är lättillgänglig och allt är logiskt placerat på vertikala flikar. När du klickar på en flik placeras de nya inställningarna på horisontella flikar. Du kommer inte att navigera vilse i gränssnittet, som till och med är snyggare än konkurrenternas.


+ Bra hastighet

+ Användarvänliga inställningar

– Räckvidden är inte speciellt bra

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

RT-AX59U är en billig och bra router, men om du vill ha den i ett stort hus behöver du köpa fler nätverksenheter.

Specifikationer

Märke
Asus
Trådlös standard
Wi-Fi 6
Fast nätverk
Ja
Nätverksportrar
3 x 1 gigabit
Usb-portar
2
Mått
13,1 x 3,75 x 2 cm
Angiven hastighet
3603 Mbit/s
Överföringshastighet
500 Mbit/s