Test av Asus RT-AC86U

Asus RT-AC86U

Asus RT-AC86U är en av de snabbaste routrar vi har testet. Den är dessutom enkelt att installera och att hantera och den klarar många enheter i nätverket utan att krokna. I täckningsområdets ytterkanter sviktar dock hastigheterna rejält.

av #Router #ASUS
8.8

Under årens lopp har vi testat många routrar, men det är få av dem som kan ge Asus RT-AC86U en match, i alla fall vad det gäller hastigheterna i nätverket. Asus router ger otroligt höga topphastigheter och det är absolut inga problem att strömma filmer och tv medan man samtidigt flyttar stora mängder filer via nätverket.

För att utföra hastighetstesterna har vi kopplat två datorer till routern. I den ena av dem sitter det ett vanligt gigabitnätverkskort som är anslutet med kabel till routern. I den andra datorn sitter marknadens kraftfullaste trådlösa nätverkskort. Under våra tester når vi hastigheter som motsvarar den maximala hastigheten i fasta nätverk. Vi kommer upp i hela 900 megabit i sekunden, vilket är extremt snabbt.

För att nå de hastigheterna måste man dock befinna sig inom ett par meters håll från routern. När vi flyttar oss längre ut i räckviddsområdet sjunker förstås hastigheterna och längst bort går det betydligt långsammare. Täckningen och anslutningen är dock stabil även här och inte ens när vi belastar nätverket med många enheter märks det några glapp i uppkopplingen. Nätverket är alltid stabilt. Faktum är att det inte märks när många enheter anropar routern samtidigt, den klarar det utan att svettas.

Lätt att använda
Installationen är enkel och efter tio minuter med val av nätverksnamn och lösenord, lite väntetid och en handfull klick, är det trådlösa nätverket körklart. Efteråt går det alltid att ändra inställningarna via datorn eller mobilen via det svenska användargränssnittet, som dessutom kan anpassas efter hur erfaren man är av nätverk.

Asus har försett sin router med ett par smarta säkerhetsfunktioner. AiProtection skyddar nätverket mot angrepp och kan förhindra att virussmittade enheter infekterar andra enheter i nätverket. Det går också att begränsa åtkomst till specifika webbsidor för enskilda enheter, så att det exempelvis går att stoppa vissa sajter för barnens enheter.


+ Höga topphastigheter
+ Klarar många enheter
+ Lätt att använda
Långsam i räckviddens ytterkant


RT-AC86U finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om RT-AC86U

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En utmärkt router som är enkel att hantera och med otroliga topphastigheter. Lite räckviddsproblem.

Specifikationer

Märke
ASUS
Trådlös standard
802.11 a/b/g/n/ac
Fast nätverk
Gigabit
Nätverksportrar
4
Usb-portar
1x usb 3.0, 1x usb 2.0
Mått
22 x 16 x 8,33 cm
Angiven hastighet
1734 Mbit/s
Överföringshastighet
873 Mbit/s