Routeren er hele 35 cm bred, selv når antennerne er klappet ind, og den vejer næsten 2,5 kg.

ASUS ROG Rapture GT-AXE16000

Du får svårt att hitta en bättre router än GT-AXE16000, men priset är lika högt som kvaliteten.

av Morten Skeldal Østergaard #Router #Asus
9.9

Rapture GT-AXE16000 är den mest respektingivande router vi någonsin testat. Redan den fysiska storleken på routern när man får upp den ur lådan är ganska överväldigande. Det är inte fråga om en router som kan ställas i vardagsrummet och smälta in i omgivningen.

GT-AXE16000 är utrustad med åtta stora antenner och använder den senaste trådlösa standarden, Wi-Fi 6E, för att skapa ett kraftfullt nätverk med bra räckvidd. På tre meters avstånd kunde vi mäta 1,03 Gbit/sek med vårt testprogram. I den mest avlägsna delen av huset, cirka 15 meter bort och bakom betongväggar, hade vi fortfarande en användbar signal på 5-GHz-nätverket. 6-GHz var helt dött, men det är en plats där alla andra fristående routrar som vi testat redan har fått ge upp.

Om du har ett väldigt stort hus och vill ha det snabbaste trådlösa nätverk som finns att få just nu, kan du koppla en extra ASUS-router till GT-AXE16000 i ett mesh-nätverk där routrarna delar på nätverkstrafiken i huset. ASUS-routern har ett extra frekvensband som bara är avsett för anslutningen till andra routrar, så att du inte förlorar hastighet på de tre andra frekvensbanden.

Inuti routern sitter en komplett liten dator som bland annat har en quadcore-processor och två gigabyte arbetsminne. Resultatet är att GT-AXE16000 kan arbeta med många enheter samtidigt utan att bli märkbart slö. Med routerns eget operativsystem kan du prioritera trafik, så att exempelvis film eller video har företräde framför annan trafik på nätverket.

Du får ett bra utbud av nätverks-portar på sidan av routern. WAN-porten för internetanslutning är på 2,5 gigabit, och utöver de vanliga fyra 1-gigabitportarna finns det även två portar på hela 10-gigabit.

GT-AXE16000 är definitivt inte en router för alla. Priset motsvarar prestandan, så du ska verkligen ha ett behov av att kunna koppla upp många enheter samtidigt till ditt nätverk, och göra det med mycket hög hastighet. Har du det är detta dock den perfekta routern.

+ Extremt snabb

+ Fyra frekvensband

+ Mycket bra utbud av nätverksportar

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Du får svårt att hitta en bättre router än GT-AXE16000, men priset är lika högt som kvaliteten.

Specifikationer

Märke
Asus
Trådlös standard
Wi-Fi 6E
Nätverksportrar
4 x gigabit, 1 x 2,5 gigabit, 2 x 10 gigabit
Usb-portar
2
Mått
35,3 x 35,3 x 19,3 cm
Angiven hastighet
16000 gigabit/s
Överföringshastighet
1,03 gigabit/s