Den store router med otte antenner er ikke ligefrem diskret.

ASUS ROG Rapture GT-AXE11000

Den här nya modellen gör en bra router ännu bättre. Både hastighet, räckvidd och möjligheter är i toppklass.

av Henrik Ræder Clausen #Router #Asus
9.4

Den här nya versionen av Asus topprouter har Wi-Fi 6E, vilket innebär att topphastigheterna som tidigare var mest teoretiska nu kan nås även i praktiken. Den är en av de bästa på marknaden, och excellerar när det handlar om spel, stora filöverföringar och många samtidiga användare.

Det är Wi-Fi 6E som är den viktiga nyheten, och maximal bandbredd är aktiverad redan från början. Tidigare behövde vi ändra inställningar för att få maximal hastighet, nu fick vi utan vidare 856 megabit/sekund. Det är inte snabbare än topphastigheten i föregående modell – skillnaden är att det nu är enkelt att uppnå den.

En nackdel med Wi-Fi 6E är att det krävs modern utrustning för att den ska utnyttjas fullt ut. Vi använde en Intel AX210 nätverksadapter, då var det lätt att uppnå maxhastigheten.

Räckvidden är ett annat av routerns trumfkort – den är utmärkt. De stora antennerna är kanske inte vackra att titta på, men de ger resultat som går att mäta. På 2,4 GHz-bandet är räckvidden bland de bästa vi har mätt. De mer utmanande 5- och 6-GHz-banden är nästan lika bra, tack vare att det har blivit tillåtet att använda större sändningsstyrka än tidigare.

Installationen kan göras antingen via en app eller via en sida i webb-läsaren på datorn. Vi valde att göra en webbläsarinstallation, som till vår överraskning bara består av två steg. Det viktigaste är att ange namn och lösenord för de tre nätverken. Sedan är routern klar att börja användas.

Administrationssidorna använder ett mörkt tema, vilket gör att de kan framstå som svåröverskådliga. De små punkterna i menyn till vänster ger tillgång till en stor mängd olika alternativ. Här finns alla tänkbara inställningar för det lokala nätverket, men det krävs en del kunskap för att förstå detaljerna.

Routerns två USB 3-portar går att använda för en medieserver, skrivarserver, till och med en ftp-server. De två första fungerar i det lokala nätverket, medan ftp-servern gör det möjligt att komma åt filerna utifrån. Det är dock lite förvånande att det inte är möjligt att konfigurera en vanlig server för lokal fildelning. Som en extra framtidssäkring är en av nätverksportarna kapabel att hantera upp till 2,5 gigabit/sekund. Det finns inte mycket utrustning som utnyttjar det än, men porten har en annan fördel: All trafik som skickas till den porten får högre prioritet än på de andra portarna. Om man till exempel ansluter husets speldator med nätverkskabel till den porten kommer spelen automatiskt att prioriteras högre än annan nätverkstrafik. Det är faktiskt riktigt smart.


+ Utmärkt räckvidd

+ 2,5 gigabit nätverksport

– Kan vara kryptisk att administrera

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Den här nya modellen gör en bra router ännu bättre. Både hastighet, räckvidd och möjligheter är i toppklass.

Specifikationer

Märke
Asus
Trådlös standard
WiFi 6E
Fast nätverk
2,5 Gigabit Etnernet
Nätverksportrar
6 (1 2,5 gigabit)
Usb-portar
2 USB-3
Effekt
18 watt
Överföringshastighet
856 mbit/s