Asus ROG GT-AX11000 är på alla sätt en enorm router

Asus ROG Rapture GT-AX11000

En WiFi 6-router med höga prestanda och all ny tekink

av Henrik Ræder Clausen #Router #Asus
8.2

Det räcker att lyfta upp Asus router för att inse att det här är någonting utöver det vanliga. Den är stor, den är tung och den har hela åtta antenner som när de är monterade är en imponerande syn.

Förutom en strömadapter följer det även med en nätverkskabel av hög kvalitet, en snabbstartsguide och instruktioner om hur man får andra nätverkskort att fungera med routern.

På baksidan hittar vi två usb-­portar för skrivardelning eller externa lagringsenheter för att dela filer i nätverket. Det går också att ansluta ett usb-modem för mobilt bredband (3G/4G). Vi får även fyra nätverks­portar för att ansluta enheter via kabel. Det känns lite futtigt med tanke på den kapacitet routern besitter.

En specialitet är den fasta nätverks­porten för kabelnätverk på 2,5 gigabit/sekund. WiFi 6, som routern klarar, är nämligen snabbare än vanliga fasta nätverk och därför behövs det även nya nätverksportar. I skrivande stund finns det dock inga enheter som kan utnyttja den hastigheten, men routern är väl förberedd när det kommer så småningom.

Installationen sker via bra instruktioner på svenska. Guiden innehåller några fler steg än normalt, inklusive den kryptiska frågan om 802.11ax HE fram support ska aktiveras. Vad routern egentligen undrar är om WiFi 6 ska slås på – det vill säga en tämligen vital punkt. Att frågan ens ställs beror på att vissa nätverkskort från Intel måste uppdateras för att fungera tillsammans med routern.

Administrationssidorna liknar dem som vi har sett i andra av Asus routrar. De är detaljerade och lite svåra att överskåda. Eftersom den här routern är anpassad för datorspel är menyerna i svart och rött med liten text och många inställningar på varje sida. Efter lite tillvänjning blir det enklare att hitta runt i dem. Under installationen stötte vi på några smärre fel som lär försvinna i framtida uppdateringar.

Efter allt detta är det förstås prestandan som är det mest intressanta. Och Rapture GT-AX11000 gör oss inte besvikna. Med Wi-Fi 6 kommer vi upp i hela 908 megabit i sekunden via kabel till en nätverkshårddisk.

Än mer imponerande är att vi får samma resultat när routern arbetar med stora överföring-ar. Det är helt klart att den här routern klarar ovanligt höga trafikmängder utan att krokna. Med WiFi 5 (802.11ac) når vi 522 megabit/sekund. Även räckvidden slår rekord. Mätt från vår vanliga utgångspunkt får vi en stabil anslutning längre bort från routern än vi någonsin har fått tidigare. I hela täckningsområdet kommer anslutningshastigheten upp till minst 100 mbit/s.


+ Senaste tekniken
+ Snabb
+ Alla tänkbara funktioner
Dyr

Läs mer om Asus ROG Rapture GT-AX11000


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Asus GT-AX11000 innehåller den nyaste tekniken och den är snabb även vid massiv trafik i nätverket. Priset är också därefter.

Specifikationer

Märke
Asus
Trådlös standard
WiFi 6 (802.11ax)
Fast nätverk
1x 2,5 Gbps, 5x 1 Gbps
Nätverksportrar
1 WAN, 5 LAN
Usb-portar
2x usb 3.1 Gen 1
Effekt
11 W
Mått
24 x 24 x 6 cm (utan antenner)
Angiven hastighet
4804 Mbps
Övrigt
Link Aggregation
Överföringshastighet
908 Mbps