Test av Asus ROG Rapture GT-AC5300

Asus ROG Rapture GT-AC5300

En router byggd för datorspelare som kräver massor med prestanda och höga hastigheter.

av Henrik Ræder Clausen #Router #Asus
9.0

Från första stund står det klart att den här routern är något utöver det vanliga. Den är tung, den är stor och den har en saftig prislapp. Ingenting är diskret med ROG Rapture, särskilt inte utseendet med hela åtta svarta antenner runt en kantig svart låda med röda detaljer.

På baksidan sitter det åtta nätverksportar. Det känns som rena rama switchen. Dessutom får här plats två usb 3-portar för exempelvis att använda externa lagringsenheter som medieservrar. Två av nätverksportarna har högre prioritet (perfekt för spel) och två av portarna kan kopplas ihop för att fördubbla överföringshastigheten, vilket är bra för exempelvis en NAS.

Den initiala installationen är simpel. En kort guide frågar efter nätverksnamn och lösenord, och när det är klart och vi får hela tre nätverk. Routern ger nämligen både ett traditionellt 2,4-gigahertznätverk och två separata 5-gigahertzdito. Det gör det möjligt att hålla tunga spel separerade från annan trafik.

Lång räckvidd

Hastighetsmätningarna når upp till 402 megabit per sekund till en stationär pc och 314 megabit i sekunden till en mobil enhet. Hastigheterna håller sig dessutom höga på längre avstånd. Även på långt håll i ett hus med många nätverksdämpande väggar når routern över 100 megabit i sekunden på 5-gigahertzbandet samtidigt som täckningen är god överallt. Detta är klart bättre än vad någon annan router hittills har klarat av. Placerad mitt i huset ger Asus ROG Rapture GT-AC5300 oöverträffad räckvidd.

Å andra sidan noterar vi att svarstiderna på åtta millisekunder är längre än i andra routrar. Det är lite märkligt, men routerns höga prestanda garanterar att svarstiderna inte försämras ännu mer vid hög belastning.

Även användargränssnittet går i spelstil, något som inte alltid är en fördel. Vanliga begrepp som till exempel Quality of Service (QoS), som handlar om automatisk trafikprioritering, har bytt namn till Game, och det mörka temat kan kännas väl utmanande med alla sina detaljer. Visst går det att vänja sig vid det, men nog hade det varit trevligt om vi kunde byta till en lite enklare design. Som tur är finns det också en app för att hantera de dagliga funktionerna i routern.


+ Höga hastigheter
+ Imponerande räckvidd
+ Många funktioner
Väldigt dyr


Asus ROG Rapture GT-AC5300 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Asus ROG Rapture GT-AC5300

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En exklusiv router som är snabb, har lång räckvidd och alla tänkbara funktioner för spel. Den kostar också därefter.

Specifikationer

Märke
Asus
Trådlös standard
802.11 a/b/g/n/ac/1024QAM
Fast nätverk
1 gigabit
Nätverksportrar
8
Usb-portar
2
Effekt
9,6 W
Mått
17,0 x 34,5 x 34,5 cm
Angiven hastighet
2167 Mbps
Övrigt
Link Aggregation på Ethernet
Överföringshastighet
402 Mbps / 314 Mbps (mobil)