Test av Asus Lyra Trio

Asus Lyra Trio AC1750

Asus Lyra Trio är ett ovanligt lättanvänt meshroutersystem som ger täckning över stora områden. Satelliterna ger dock ganska långsamma överföringshastigheter, dessutom finns det får få inställningsmöjligheter.

av #Router #ASUS
7.4

Tre små pyramidformade routrar kallad Lyra Trio är Asus nya lösning för att även stora bostäder ska få ett stabilt trådlöst nätverk som täcker hela bostaden.

Lyra bygger på så kallade mesh-routrar, där flera små routrarna samarbetar för att skapa ett nätverk. Anslutna enheter kopplas automatiskt till den router som ger den snabbaste och stabilaste anslutningen.

En av de tre enheterna ersätter den gamla routern intill modemet, medan de två satelliterna placeras ut på strategiska platser runt om i hemmet och ansluts till var sitt vägguttag. Installationen sker via en app i mobilen och det tar inte mer än ett par minuter att få i gång ett lösenordsskyddat nätverk. Processen är enkel och appen ger god hjälp genom hela installationen med bilder och instruktiva texter.

Asus lovar att de tre enheterna kan täcka in upp till 500 kvadratmeter. Ett så stort hus har vi inte kunnat testa i, men den fastighet på 200 kvadratmeter där vi provade täcktes in av nätverket – som även nådde en bit ut i trädgården. Ska större ytor täckas in är det bara att köpa till fler enheter. Det går att använda hela 100 stycken för att skapa riktigt stora nätverk.

Som användare i nätverket märker man ingenting när enheterna hoppar mellan routrarna för att hela tiden få den starkaste signalen. Det går till och med att strömma film från internet utan minsta avbrott medan man går runt i bostaden.

Full koll på nätverket
Precis som installationen sker all annan administration av nätverket i appen Asus Lyra. Den visar hur många Lyra-enheter som är sammankopplade i nätverket och det går att ändra inloggningslösenordet. Via appen är det även möjligt att sätta upp regler för hur specifika enheter får ansluta till internet. Så många fler inställningar finns faktiskt inte och det går till exempel inte att styra vilka enheter som ska anslutas till vilket av de två frekvensbanden 2,4 och 5 gigahertz.

Något som däremot är bra är att nätverket skyddas med ett program från säkerhetsföretaget Trend Micro. I vanliga fall brukar en licens av den här typen gälla i ett år, men här finns det ingen tidsbegränsning. Även om det finns gamla enheter i nätverket skyddas de alltså av modern teknik.

Vad gäller hastigheterna i det trådlösa nätverket hamnar Lyra Trio någonstans i mellanklassen jämfört med traditionella routrar. Jämfört med andra mesh-system levererar dock Lyra Trio fina överföringshastigheter.

Detta gäller dock bara om en nätverksenhet är ansluten till den primära routern. Satellitenheterna har bara två band, varav det ena används för att kommunicera med de andra routrarna. Därför halveras hastigheterna när en enhet ansluts till en av satelliterna. Det i sin tur innebär att det inte alltid är säkert att hastigheterna är tillräckliga för flera enheter med krävande datatrafik, till exempel vid strömning.


+ Obegränsad säkerhetslicens
+ Enkel installation
+ Fantastisk täckning
Få inställningar


Asus Lyra Trio AC1750 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Asus Lyra Trio AC1750

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Lättanvänd meshrouter, dock med för få inställningar.

Specifikationer

Märke
ASUS
Trådlös standard
802.11 a/b/g/n/ac
Nätverksportrar
2 / enhet
Usb-portar
Saknas
Mått
13,51 x 12,32 x 7,79 cm
Angiven hastighet
1300 Mbit/s
Övrigt
Smart Connect, MIMO
Överföringshastighet
592 Mbit/s