Test av Asus Blue Cave AC2600ASUS Blue Cave

Asus Blue Cave AC2600

Blue Cave är en trådlös router med annorlunda design och smarta funktioner Lätt att använda, men hastigheterna sjunker snabbt långt borta från routern.

av #Router #ASUS
7.8

Asus Blue Cave är en trådlös router, vilket kan vara svårt att se vid första ögonkastet. Den ser inte ut som någon annan router – på gott och ont. Med sin kompakta och spännande formgivning är det meningen att Cave ska kunna stå väl synlig utan att gömmas undan i en bokhylla.

Och visst är den fräsig nog att stå framme, så att signalen inte dämpas av böcker eller skåpsluckor. När vi testar den ställer vi den mitt i bostaden på ett skåp och då får vi fin täckning över hela dem 100 kvadratmeter stora bostaden på båda våningarna.

Dessutom är hastigheterna i det trådlösa nätverket alldeles förträfflig, i alla fall när de anslutna enheterna befinner sig inom några meter från routern. I nätverkets ytterkanter faller hastigheterna en hel del och hastighetstappet är större än vad vi brukar se från mer traditionella routrar med externa antenner. Det finns definitivt routrar med bättre täckning och högre hastigheter i samma prisklass.

Smart och säker
Asus Blue Cave har dock fler företräden än ett smart utseende och fina närhastigheter. Installationen är till exempel ovanligt lättsam, även om språket i vissa fall är klumpigt översatt med ett intryck av maskinöversättning. Det tar hur som helst bara några minuter att få liv i routern och etablera ett trådlöst nätverk med eget namn och lösenord.

Därefter kan nätverket administreras från en mobiltelefon eller dator, där mobilappen står ut som särskilt trevlig. Det går att kontrollera aktuell trafik, begränsa anslutna enheters åtkomst till internet och få tips för att optimera nätverket, till exempel att byta lösenord – något man faktiskt bör göra ibland.

I paketet ingår ett års abonnemang på ett inbyggt antivirusprogram som skyddar alla enheter i nätverket. Det är riktigt bra eftersom allt fler typer av svårskyddade enheter ansluts till våra hemnätverk numera, som exempelvis lampor, larm och ip-kameror. Ofta är säkerheten eftersatt i dessa typer av produkter och då är det toppen att routern sköter skyddet.


+ Enkel installation
+ Höga hastigheter
+ Smart styrning via app
Låga hastigheter i ytterområden


Asus Blue Cave AC2600 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Asus Blue Cave AC2600

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En utmärkt router med spännande formgivning och hög säkerhet. Hastigheterna en bit bort från routern är dock inte på topp.

Specifikationer

Märke
ASUS
Trådlös standard
802.11 a/b/g/n/ac
Fast nätverk
10/100/1000/Gigabit
Nätverksportrar
4
Usb-portar
1x usb 3.0
Mått
16 x 16 x 8 cm
Angiven hastighet
1 734 Mbps
Överföringshastighet
774 Mbps