Asus AiMesh AX6100 Wi-Fi System

Snabbt meshsystem med Wi-Fi 6.

av Henrik Ræder Clausen #Router #Asus
9.5

AiMesh AX6100 WiFi System är ett paket med två routrar som tillsammans bildar ett meshsystem med Wi-Fi 6. Det ger en förträfflig trådlös hastighet mellan de båda identiska routrarna. Täckningen är magnifik och de många funktionerna är överskådligt presenterade. Därtill kommer att priset faktiskt är rimligt.

Själva routrarna är kompakta, men de fyra synliga antennerna sticker upp en decimeter. Det finns för övrigt två dolda antenner också. På baksidan hittar vi fyra nätverksportar och på ena sidan sitter det två usb-portar. En rad statuslampor visar aktuell status och det finns en WPS-knapp för enkel anslutning av nätverksenheter.

Det bästa sättet att konfigurera routrarna är att använda den tillhörande appen i mobiltelefonen eller surfplattan. Appen är tydlig, på svenska och den ger klara instruktioner om hur routrarna ska kopplas in. I vårt fall tvingades vi att återställa den ena routern innan den kunde ansluta till den andra. Även detta lilla problem beskrevs dock i appens hjälptexter.

Våra mätningar visar på trådlösa hastigheter på 564 megabit per sekund från datorn till routern. Det är ett bra resultat, men inte i höjd med de snabbaste routrarna vi har testat. Mellan de båda routrarna mäter vi emellertid upp imponerande 929 megabit i sekunden. Det är nästan lika snabbt som ett kabelnätverk. Resultatet är att de enheter som ansluts till routern längst bort har en extremt snabb koppling till den primära routern och därmed till internet.

Även räckvidden imponerar. Vi har vant oss vid att meshnätverk ger bättre täckning än ensamma routrar, men här får vi en stabil anslutning där andra routrar brukar ge upp. Med en välvald plats för router två kan detta paket täcka in ett hus på flera hundra kvadratmeter.

Administrationssidorna är välgjorda med hjälpsamma ikoner och en bra svensk översättning. Det är många funktioner att hålla reda på, men det löser Asus fint med flikar, underflikar och hjälptexter. Här finns alla upptänkliga funktioner, till exempel gästnätverk och optimering för spel.

Usb-portarna kan användas för att dela skrivare eller hårddiskar i nätverket. När vi provar funktionen med ett snabbt usb-minne kan vi mäta läs- och skrivhastigheter på 85/96 megabyte i sekunden. Det är nästan i paritet med renodlade nätverkshårddiskar och det duger absolut för avancerad fildelning via Asus routrar.


+ Enkel installation
+ Mycket höga hastigheter
+ Lång räckvidd
+ Bra fildelning
+ Vettigt användargränssnitt

Läs mer om Asus AiMesh Wi-Fi System AX6100


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Meshsystem i toppklass. Ger ett pålitligt trådlöst nätverk med höga hastigheter – även i stora hem.

Specifikationer

Märke
Asus
Trådlös standard
WiFi 6
Fast nätverk
Gigabit Ethernet
Nätverksportrar
4 + 1 /enhet
Usb-portar
1x usb 3.1, 1x usb 2.0
Effekt
10 W /enhet
Mått
15,5 x 15,5 x 5,3 cm
Angiven hastighet
4804 Mbit/s
Övrigt
Tre radioband
Överföringshastighet
929 / 564 mbit/s (skriv/läs)