Pinnacle Studio Ultimate 21

Pinnacle Studio är ett avancerat videoredigeringsprogram på svenska. Det innehåller mängder med funktioner och det följer med ett bonuspaket med extra effekter.

av #Program appar spel #Pinnacle
9.8

När Pinnacle Studio 21 startas är det redan inlagt ett komplett videoprojekt i programmet, komplett med effekter, videoklipp, övergångar mellan klippen och musik. Det gör att man snabbt får en hyfsat bra idé om hur programmet fungerar. Genom att dra egna videoklipp till tidslinjen för att ersätta de befintliga, går det att få fram en välkomponerad och elegant video på några minuter. Det är inte alls dumt.

Pinnacle Studio 21 finns i tre versioner med priser som börjar på 500 kronor. Vi har testat det största paketet, Pinnacle Studio 21 Ultimate, som kostar 1 000 kronor. Den kan låta dyrt, med tanke på vad som ingår är det faktiskt löjligt billigt. Förutom själva programmet följer det med en rad bonuspaket med musik, videoeffekter och övergångar mellan klippen. Sammanräknat följer det med hela 3 000 effekter.

Det ingår dessutom ett separat program för att göra dvd- och Blu-rayfilmer, kallat Pinnacle MyDVD. Med det sparar man sin färdiga film tillsammans med snygga och proffsiga dvd-menyer på en skiva, som sedan kan spelas upp i vilken dvd- eller Blu-rayspelare som helst. Med Ultimate går det även att arbeta med filmer i 4K-upplösning samt med 3d-material. Dessa filer är dock extremt tunga och det krävs en prestandatung pc med ett stort grafikkort för att klara den uppgiften. Vi har en riktigt snabb dator att testa med, men även då får vi vänta medan programmet tuggar sig igenom de stora videoklippen.

Även om programmet är på svenska tar det tid att sätta sig in i hur det hela fungerar. Det beror framför allt på att det finns så otroligt många funktioner att man blir lätt andfådd. Pinnacle har gjort vad de kan med tydliga ikoner och logiska menyer, men känslan är att man aldrig kommer att lära sig programmet fullt ut. Det finns många exotiska funktioner som det är svårt att se någon användning för, men det kanske kommer för den som orkar hålla på mycket med programmet.

Det går att bygga upp filmerna med obegränsat antal spår, vilket gör det enkelt att behålla kontrollen eftersom det går att lägga varje ljud eller klipp i egna spår. Tack vare detta är det lätt att experimentera med effekter och att ändra ordningen på klippen. Om man lägger allt i ett spår, vilket också går, är programmet intelligent nog att automatiskt justera allt i den resterande videon om man tar bort ett klipp mitt i.

När det gäller ljudet går det att arbeta med 5.1-surround. Den som har ambitionerna och tillräckligt bra råmaterial kan i princip sätta ihop en riktig biofilm med Pinnacle Studio. Det gör man kanske inte, men även vanliga familjevideor blir mer spännande att se när de fått gå ett varv i Pinnacles magiska program.

 

Det här är det färdiga videoprojektet som ligger och väntar när programmet startas första gången. Längst ner syns spåren med bilder, videoklipp, ljud och musik som visas i videofönstret ovanför. Effekter och importerade videoklipp finns överst till vänster.

 

Under vår tid tillsammans med Pinnacle Studio har det varit ytterst stabilt och vi har inte kommit på en enda funktion som vi saknar. Här finns helt enkelt allt.


+ Många effekter
+ På svenska
+ Klarar 3d, 4K och surroundljud
+ Förnuftigt pris


Pinnacle Studio Ultimate 21 finns att köpa direkt från tillverkaren

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

In en enda funktion saknas i Pinnacle Studio Ultimate 21. Det går att redigera både 3d- och 4K-filmer med det här omfattande programmet, som dock kan vara lite svårt att komma i gång med.

Specifikationer

Märke
Pinnacle
Funktioner
Videoredigering
Format
Video: AVCHD, DV, HDV, AVI, MPEG-1/-2/-4, DivX, Flash, 3GP (MPEG-4, H.263), WMV, ikke-krypterede dvd-film, MOV (DV, MPEG-4, H.264), HEVC (H.265), DivX Plus MKV, XAVC, MXF, DVCPRO HD, XAVC S
Operativsystem
Windows 7, 8 och 10 - 64 bitar rekommenderas
Språk
Svenska