Opera (version 50)

Opera är nästan lika gammal som Internet Explorer och därför finna det många bra och relevanta tillägg för att öppna alla webbsidor.

av #Program appar spel #Opera
9.0

Opera är en av de minst vanliga webbläsarna. Folket bakom har försökt att skilja webbläsaren från konkurrenternas, och det har de lyckats med. Med en god portion smarta funktioner är Opera ett bra val om du vill skydda ditt privatliv.

Ett så kallat VPN (”virtual private network”) i webbläsaren kan förhindra hemsidor att få reda på var i världen du befinner dig. I stort sett alla hemsidor samlar in information om hur och vart du surfar, men med VPN-funktionen aktiverad kommer de inte att lyckas ta reda på vem du är och till exempel visa målgruppsanpassade annonser för dig.

Om du dyker ner i Operas inställningar går det dessutom att både öka inläsningshastigheten och dra ner strömförbrukningen. Turbo-funktionen komprimerar data och ser till att det går att öppna hemsidor ännu fortare, medan batteriläget i bästa fall kan ge upp till femtio procent längre tid på internet. Våra mätningar visar dock att det sällan blir stor skillnad.

Opera är dessvärre testets långsammaste på att starta med flera flikar och att läsa in hemsidor. I genomsnitt är webbläsaren ett par sekunder långsammare än konkurrenterna trots att den kräver mycket systemresurser.


+ Skyddar privatlivet
+ Smarta funktioner
Långsam

Hämta Opera

Fakta

  • Inläsningstid: 8 sekunder
  • Start med fem flikar: 5,7 sekunder
  • HTML5-stöd: 528/555 poäng
  • Antal tillägg: ≈ 2 000

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Även om Opera lanserades år 1986 märks inte åldern. Det här är en snabb och modern webbläsare som drar nytta av flera tusen tillägg

Specifikationer

Märke
Opera
Funktioner
Poppuppblockering, privat surfning, lösenordshanterare, flikar, många tillägg
Språk
Svenska
Övrigt
Javascript testat med: http://browserbench.org/JetStream