258 943 filer som utgör säkerhetshot? Det är inte rimligt.

OO SafeErase 14

SafeErase kan radera filer på ett sådant sätt att de inte kan återskapas.

av #Program appar spel #O&O
7.4

Tanken bakom programmet O&O Safe­Erase är att radera filer så effektivt att de aldrig kan återskapas ens med proffsprogram. Det sker genom att programmet skriver över den fysiska platsen på hårddisken där en fil är sparad upp till 35 gånger med låtsasdata. Det må låta fånigt, men det finns faktiskt en mening med att skriva över en fil så många gånger. Avancerade laboratorier kan i vanliga fall analysera de magnetiska skivorna i en hårddisk och hitta tillräckligt med magnetiska spår för att återskapa filerna. Efter 35 gångers överskrivning är detta omöjligt.

SafeErase är ett rättframt program. Programmet integreras med Windows och kan enkelt aktiveras för filer och mappar som ska raderas oåterkalleligt. Det analyserar datorn på ett par minuter och meddelar hur många filer som potentiellt kan återskapas. I vår testdator hittade det hela 258 943 filer som inte var raderade ordentligt. Frågan­ är om det verkligen är nödvändigt att­ ­radera alla dessa filer så noggrant? De utgör en säkerhetsrisk enligt programmet, men det känns snarare som om det försöker skrämmas om ett problem som vi egentligen inte har. Dessutom finns det gratisprogram som raderar lika effektivt.

Skriver över ssd

Ssd-enheter är helt annorlunda uppbyggda än hårddiskar och även radering sker på ett annat sätt. Funktionen TRIM i en ssd gör det extremt svårt att återskapa raderade filer från en ssd-­enhet och SafeErase gör det näst intill omöjligt med enbart en överskrivning. Det finns dock bakdörrar in i ssd-­enheter som vanliga program inte kan ta sig förbi. Myndigheter och andra med tillgång till rätt utrustning kan komma åt data på en ssd ändå. Därför löser inte SafeErase absolut filradering på en sådan lagringsenhet. För det krävs det att en ssd förstörs rent fysiskt, till exempel slås sönder.


+ Effektiv radering
+ Förstår ssd-enheter
Överdriver problemen
Kan inte djupradera ssd-enheter

Läs mer om O&O SafeErase 14


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

SafeErase löser ett problem som de flesta egentligen inte har och som dessutom kan ordnas med gratisprogram.

Specifikationer

Märke
O&O
Funktioner
Radera filer och hela lagringsenheter
Operativsystem
Windows 7 / 8 / 10
Systemkrav
50 MB lagringsutrymme
Språk
Engelska