Du kan blande tekst, huskelister og billeder i samme note.

Microsoft OneNote

Microsofts program och tjänst för anteckningar av alla möjliga slag.

av Morten Skeldal Østergaard #Program appar spel #Microsoft
9.0

OneNote har blivit till åren. Det lanserades år 2003 som en del av Office­paketet, det vill säga långt innan någon av konkurrenterna var påtänkta.

Under årens lopp har OneNote utvecklats och följt med sin tid. I dag är det en fristående anteckningstjänst som fungerar på en rad plattformar och det går att anteckna i en iPhone eller Androidtelefon. OneNote finns även i en onlineversion som används via en webbläsare. Slutligen finns det fortfarande kvar som ett fullödigt program för Windows.

OneNote är förinstallerat i ­Windows 10, så du borde kunna hitta det i din dator om du använder det operativsystemet. Om inte, kan du söka efter OneNote i Microsoft Store.

OneNote är ett omfattande anteckningsprogram. Alla anteckningar kan organiseras i anteckningsböcker för att bli lättare att hitta. Skapa en bok för semestern och spara alla anteckningar om sommarens resa där. En specialitet är att enskilda anteckningsböcker kan delas in i flikar. Om du till exempel vill fiska någon dag under resan kan du spara allt som rör fisket i en egen flik. Detta gör det lätt att hålla ordning på allt som sparas.

Anteckningarna i OneNote är ­avancerade dokument som kan innehålla texter, bilder, ljud och kom ihåg-listor med avbockningsrutor. Det går även att bifoga filer till e-post. OneNote sparar alla anteckningar på samma ställe som Microsofts övriga tjänster som är knutna till ett Microsoftkonto. OneNote måste alltså samsas om utrymmet med exempelvis Outlook. Ett Microsoftkonto rymmer fem gigabyte i gratisversionen.

OneNote finns även som webbläsartillägg för bland annat Google Chrome, Firefox och Edge. Tillägget syns som en liten knapp i webbläsarens verktygsfält för att det ska vara enkelt att spara sådant på internet som är intressant. Antingen sparas hela sidan eller bara den råa texten från webbsidan. Det finns även en urklippsfunktion för att spara en del av en webbsida.

Den sistnämnda funktionen fungerar dock inte helt perfekt. Vissa gånger kommer till exempel inte alla bilder eller diagram med när sidan sparas. Här kan det krävas en del pillande innan det blir rätt. Funktionen är emellertid inte mycket sämre än motsvarigheten i Evernote, som inte heller alltid lyckas spara innehåll från webbsidor korrekt.


+ Fina funktioner
+ Bra Windowsprogram
Problem med webbsidesurklipp

Läs mer om Microsoft OneNote


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

OneNote är fortfarande ett av de bästa anteckningsverktygen. Det har följt med tiden och innehåller många bra funktioner.

Specifikationer

Märke
Microsoft
Funktioner
Notetjeneste
Operativsystem
Web, Windows, iOS, Android
Språk
Dansk