Test av YouTube Music

YouTube Music Premium

Musiktjänst med video.

av Morten Skeldal Østergaard #Program appar spel #Google
6.9

Google har lagt ner sin musiktjänst Google Play Music och ersatt den med YouTube Music. Den nya tjänsten är dels en underavdelning till YouTube, dels en självständig app för mobilen. Appen finns för både iOS och Android.

YouTube Music är till hälften en musiktjänst och till andra hälften en musikvideotjänst. Tyvärr lyckas inte Google riktigt bra med någondera.

Vi har provat den version av YouTube Music som kostar pengar och därför har fått tillägget Premium i namnet. Den viktigaste fördelen med betalversionen är att musiken inte hela tiden avbryts med reklam. Det går också att spara musik lokalt och till exempel lyssna på musik i mobilen utan att vara uppkopplad mot internet. Om inget av detta stör eller är intressant går det faktiskt lika bra att använda vanliga YouTube Music som är gratis.

I motsats till andra liknande tjänster, som till exempel Spotify, flankeras musiken i YouTube Music ofta av en musikvideo, vilket kanske inte kommer som en direkt överraskning. Det är dock inte alltid så. Viss musik spelas upp på samma sätt som i andra tjänster, det vill säga tillsammans med en bild på album- eller singelomslaget.

Ljudkvaliteten i YouTube Music når inte upp till samma kvalitet som på andra håll. Det är stora skillnader mellan olika låtar, men generellt sett är ljudkvaliteten i paritet med mp3-filer av medelmåttig kvalitet.

Det går att lyssna gratis på YouTube Music Premium i en månad, därefter kostar tjänsten 99 kronor i månaden. Det går även att få både YouTube Premium och YouTube Music Premium för 119 kronor i månaden och därmed slippa all reklam i båda kanalerna. För den som använder YouTube är detta ett klart bättre erbjudande. Som ren musiktjänst är YouTube Music Premium inte värd pengarna.


+ Musiken flankeras av videor
+ Reklamfinansierad gratisversion
Låg ljudkvalitet

Läs mer om YouTube Music Premium


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En musikvideotjänst med halvtaskig ljudkvalitet, men som erbjuder musikvideor till mycket av musiken. Inte prisvärd.

Specifikationer

Märke
Google
Funktioner
Musik- och videotjänst
Operativsystem
Android, iOS och webbläsare
Språk
Svenska