Lightworks er så kompliceret, at det ikke er umagen værd.

Lightworks

Avancerat och omfattande videoredigeringsprogram som inte behöver kosta något.

av Morten Skeldal Østergaard #Program appar spel #EditShare
7.2

På hemsidan för videoredigeringsprogrammet Lightworks kan vi läsa om hur programmet används i stora Hollywoodproduktioner. Det låter något det, särskilt när vi tar en titt på prislappen för Lightworks. Den här nedbantade versionen kostar nämligen inte en enda krona.

Programmet känns till en början fullständigt överväldigande. För att hämta in videoklipp måste bland annat information om antalet bilder per sekund ställas in. Manövrar som i andra program är tämligen enkla blir i Lightworks stora utmaningar. Innan vi lyckas någotsånär med att lägga till en övergång mellan två videoklipp tittar vi på instruktionsfilmer och letar efter hjälp i programmets onlineforum. En kort introduktion första gången programmet startas hade onekligen varit till stor hjälp.

Efter ett tag lär man sig förstås hur saker och ting fungerar. Det enklaste sättet att hantera programmet visar sig vara via de omfattande högerklicksmenyerna som avviker ganska kraftigt från de traditionella menyerna i Windows. Menypunkterna är färgkodade för att det ska bli lite enklare att hitta bland alla valmöjligheter. Emellertid gäller det till exempel att räkna ut exakt var i arbetsfönstret man måste klicka för att för att få fram den högerklicksmeny som behövs för att bland annat exportera den färdiga videon.

För den som orkar hålla ut och som lär sig hur programmet fungerar väntar ett kraftfull program för att redigera videofilmer. Det är fullt av spännande funktioner, det går till exempel att rätta till mörka inspelningar och det finns en inbyggd och användbar funktion för att göra titelskärmar till filmerna.

Den billigaste kommersiella versionen av Lightworks kostar 25 euro i månaden. I gratisversionen får vi nöja oss med att alla exporterade videoklipp bara kan sparas i en maximal upplösning på 1280 x 720 pixel, det vill säga hd-kvalitet. Det är trist eftersom även enklare mobiltelefoner kan spela in i full hd-upplösning (1920 x 1080 pixel) och en modern ultra hd-tv har en upplösning på hela 3840 x 2060 pixel. Upplösningsbegränsningen gör det knappast värt besväret att lära sig det här komplicerade programmet.


+ Många avancerade funktioner
Låg upplösning i gratisversionen
Tar tid att komma i gång

Läs mer om och hämta Lightworks


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett omfattande videoredigeringsprogram med enormt många funktioner, men begränsningarna gör gratisversionen ointressant.

Specifikationer

Märke
EditShare
Operativsystem
Windows Vista, 7, 8/8.1, 10
Språk
Engelska