Lightworks är väldigt traditionellt uppbyggt med filmklipp, en tidslinje och ett uppspelningsfönster.

Lightworks

Lightworks har många spännande funktioner, men kan inte spara ens i full hd.

av #Program appar spel #Andre
7.2

På hemsidan för videoredigeringsprogrammet Lightworks står det att läsa att programmet används för att skapa professionell Hollywood-film. Det kan det vara svårt att säga nej till, framför allt när man ser prislappen på noll kronor för den nedbantade versionen som jag fick tag på till det här testet. Lightworks är ett program som ända ut i fingerspetsarna vill kännas professionellt, vilket i det här fallet är en vacker omskrivning för trassligt. När du lägger in filmklipp i programmet behöver du ta ställning till information som antal bilder per sekund. Sådant som i andra program är enkelt, innebär en hel del arbete i Lightworks. Det krävdes både instruktionsfilmer och hjälp i programmets forum innan jag började få en grundläggande koll på övergången mellan två sekvenser.

Med tiden började jag dock förstå mig på Lightworks, och det enklaste sättet att använda programmet är via de omfattande högerklicksmenyerna, vilka skiljer sig kraftigt från traditionella Windows-menyer. Menypunkterna är till exempel färgkodade för att det ska vara lättare att navigera bland alla alternativ. Du måste dock fortfarande räkna ut var i programfönstret du ska klicka för att få upp rätt meny, exempelvis för att exportera din film.

När du så småningom har lärt dig hantera Lightworks är det ett kraftfullt verktyg för filmredigering, som bland annat kan korrigera inspelningar i mörka miljöer, och ett väldigt användbart verktyg för att skapa öppningstexter.

Den billigaste betalversionen av Lightworks är en prenumerationstjänst som kostar 25 euro per månad. Om du nöjer dig med gratisversionen får du leva med en begränsning för de filmer som du exporterar från programmet – det går bara att skapa filmer med en maximal upplösning på 1280×720 pixel.

Även lågpristelefoner spelar in i full hd (1920×1080 pixel) nu för tiden, och en modern tv med ultra hd har 3840×2160 pixel. I det sammanhanget blir den våldsamma begränsning i upplösning som gratisversionen av Lightworks har, att det inte känns värt besväret att lära sig detta komplicerade men kompetenta program.


+ Många avancerade funktioner
Kan bara spara i låg upplösning

Lightworks finns i Fördelszonen
Läs mer om Lightworks


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Lightworks har många spännande funktioner, men kan inte spara ens i full hd.

Specifikationer

Märke
Andre
Funktioner
Videoredigering
Operativsystem
Windows 7, 8 , 10
Språk
Engelska