Pennen klikkes nemt fast på bagsiden ved hjælp af magneter.

Samsung Galaxy Tab S6

Samsungs senaste pekdatorn säljs av förklarliga skäl med en pekpenna.

av Morten Skeldal Østergaard #Pekdator #Samsung
8.8

När en surfplatta kostar lika mycket som en genomsnittlig bärbar pc är det inte utan än att man förväntar sig något lite extra. Samsungs lyxplatta Galaxy Tab S6 lever dock upp till den lätt besvärande prislappen.

Detta är en snabb surfplatta. Såväl Android som alla appar körs snabbt utan minsta tvekan. Det enda vi kan klaga på här är att det blir en smula hackigt när vi rullar oss igenom långa webbsidor.

Skärmen är en av Tab S6:ans verkliga företräden. Kontrasten är utmärkt och den höga upplösningen gör att bilden blir extremt skarp.

Galaxy Tab S6 är tunn (knappa sex millimeter). Baksidan av aluminium är relativt glatt. Det är inte särskilt bra i en mobiltelefon och i en surfplatta, som väger en hel del mer, blir det rent tröttande i längden. Till Samsungs försvar ska nämnas att de inte är ensamma om problemet. Andra plattor, inklusive klassledaren iPad, lider av samma problem.

Det finns fyra högtalare, en i varje hörn. Hur plattan än hålls får man som användare alltså alltid stereoljud. Ljudet är för övrigt tydligt och klart och det är definitivt bättre än vad de flesta konkurrenter förmår.

Värt att observera är att det inte finns något hörlursuttag i Galaxy Tab S6. Här krävs det Bluetooth-hörlurar eller en adapter till usb c-porten.

Då är det roligare att det följer med en avancerad pekpenna i form av S Pen. Andra tillverkare tar (bra) betalt för sina pekpennor. Apple Pencil kostar till exempel från 1100 kronor. Samsungs penna är det perfekta redskapet för att anteckna på skärmen. Det blir i stort sett inga fördröjningar alls medan man skriver, så upplevelsen påminner väldigt mycket om att skriva med penna och papper.

S Pen är inte enbart till för att skriva och rita med. Den fungerar även bra för att peka sig fram i menyerna i Galaxy. På surfplattans baksida finns det en liten fördjupning där pennan fästs med hjälp av magneter. Den sitter väl fast och är samtidigt enkel att nå när den behövs.


+ Bra skärm
+ Praktisk penna
Dyr

Läs mer om Samsung Galaxy Tab S6


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Galaxy Tab S6 är en surfplatta i toppklass. Det är lätt att anteckna med pekpennan som följer med.

Specifikationer

Märke
Samsung
Processor
Qualcomm Snapdragon 855
Ramminne
6 GB
Lagring
128 GB + Micro-sd på max 1 TB
Skärmstorlek
10,5 tum
Skärmupplösning
2560 x 1600 pixel
Batteritid
9 h
Batterikapacitet
7040 mAh
Anslutningar
Usb c, Bluetooth 5.0
Operativsystem
Android 9.0
Mått
245 x 159 x 5,7 mm
Vikt
420 gram
Kamera
8 / 1,2 megapixel (bak- / framsida)
Simkortstyp
Ingen
Minneskortläsare
Ja
Nätverk
802.11ac (Wi-Fi 5)