Test av Samsung Galaxy Tab S4

Samsung Galaxy Tab S4

Samsung Galaxy Tab S4 fungerar nästan som en dator tack vare Samsung Dex.

av #Pekdator #Samsung
8.8

Vi utsåg Samsung Galaxy Tab S3 till den bästa Android-plattan när vi jämförde surfplattor för ett drygt år sedan. När är efterföljaren Galaxy Tab S4 här och den håller samma klass som föregångaren.

Det sitter glas inte bara på framsidan, utan även på baksidan. Det gör att Galaxy Tab S4 blir ganska hal att hålla i. Bäst gör den sig liggande platt på ett bord eller stående i en hållare.

I något av de lägena är Galaxy Tab S4 perfekt för att göra anteckningar. Till skillnad från Apple skickar nämligen Samsung med en pekpenna och datorn är som gjord för den. Dessutom är det smakfullt att få den med i vad som då blir en komplett pekdator.

Pennan är inte bara till för att skriva och rita med, den innehåller även en del specialfunktioner. Det går till exempel att ta en skärmbild och anteckna på bilden direkt. Pennan är relativt snabb och det man ritar uppdateras nästa ögonblickligen. Det är lätt att skriva relativt hyfsat och, framför allt, läsa det man har skrivit.

Bra skärm

Skärmen är bland det allra bästa i Galaxy Tab S4. Det är en AMOLED-skärm, vilket bland annat innebär exceptionellt hög kontrast. I en vanlig LED-skärm lyser varje bildpunkt oavsett färg, även de som är svarta. En AMOLED-skärm däremot kan släcka ljuset i enskilda bildpunkter, vilket leder till att svart blir riktigt svart i stället för mörkgrått. Det ökar kontrasten rejält och är något som verkligen märks i exempelvis en film med en stjärnhimmel eller när de vita eftertexterna rulla fram över en svart bakgrund.

Den som gillar film, eller musik för den delen, lär uppskatta de fyra inbyggda högtalarna. De är placerade så att ljudet alltid hörs i stereo oavsett hur plattan vrids. Förutom det låter de riktigt bra med tanke på hur små de måste vara för att rymmas i en tunn pekdator.

När hemskärmen dras åt höger dyker Samsung digitala assistent Bixby upp. Bixby kan leverera till exempel nyheter och inplanerade kalenderhändelser samlat i samma bild. Bixby är dock långt ifrån lika bra som Googles motsvarande tjänst Google-assistenten. Bixby känns mest som en onödig funktion utan riktigt värde.

Det kan dock inte sägas om en annan Samsung-funktion, DeX. Det är ett Windows-liknande system som startas via en egen ikon. I stället för att sitta framför vanliga Android med appar över allt och skärmar hit och dit, öppnas appar i fönster som kan flyttas runt och stängas ned med ett stängningskryss. Det gör det betydligt enklare att jobba med flera program samtidigt och framför allt att flytta innehåll mellan program. Det är bara att dra innehåll från ett fönster till ett annat. Allt som fattas är en mus och ett tangentbord för att Tab S4 ska kännas som en riktig dator. Köper man till Samsungs eget tangentbordsskydd får man i princip en bärbar dator.


+ Samsung Dex fungerar som en pc
+ Fantastisk skärm
Den digitala assistenten Bixby är kass


Samsung Galaxy Tab S4 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Samsung Galaxy Tab S4

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Galaxy Tab S4 är en lyckad pekdator med en riktigt bra skärm. Det är bara en digitala assistenten Bixby som förstör helhetsbilden.

Specifikationer

Märke
Samsung
Processor
Snapdragon 835
Ramminne
4 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
10,1 tum
Skärmupplösning
1600 x 2560 pixel
Batteritid
16 timmar
Batterikapacitet
7300 mAh
Anslutningar
Usb c
Operativsystem
Android 8.1.0
Mått
24,9 x 16,4 x 0,71 cm
Vikt
482 gram
Kamera
13 / 8 megapixel (bak- / framsida)
Simkortstyp
Nano
Minneskortläsare
Ja
Nätverk
802.11ac
Benchmark (högre är bättre)
Processor: 68716
Grafik: 77806
Användargränssnitt: 48044
Minne: 7944
Totalt: 202510