Test av Samsung Galaxy Tab Active2

Samsung Galaxy Tab Active2

Tålig pekdator med gummiskal

av #Pekdator #Samsung
6.9

Avstängda är de flesta pekdatorer tämligen anonyma. Den stora svarta glasplattan och baksidan i borstad aluminium ger inget direkt livfullt intryck.

Så är dock inte fallet med Samsung Galaxy Tab Active2. Baksidan är av slagtålig plast och den kan dessutom tas loss. Det märks inte minst när man packar upp enheten första gången för att ladda den. Även batteriet är nämligen löst och måste sättas på plats innan det går att ladda någonting.

Det hela påminner en hel del om Samsungs hantverkarmobiler, som också gick under namnet Active. Faktum är att den version av Galaxy Tab Active2 som vi testar också kan användas som telefon, om än en något överdimensionerad sådan.

När baksidan är avtagen visar sig även den lilla hållaren för ett simkort. Eftersom det finns en telefonapp i datorn går det att ringa med den via 4G på samma sätt som men en mobiltelefon. Telefonfunktionen är det inget fel på, den fungerar precis som vanligt, men pekdatorn är för stor för att vara smidig som telefon. Med pekdatorn intill örat ser man ut som en liten tomtenisse som har fått tag på en mobiltelefon. Ett Bluetooth-headset rekommenderas.

Hastighetsmässigt får vi här en medelmåtta, men det är inte det som är grejen med den här pekdatorn. Det är det robusta och slagtåliga yttre som är försäljningsargumentet. Och i det fallet finns det inget att klaga på. Det följer med ett tjock gummiskal som dras på över alla kanter, så att det bara är skärmen och kontakterna som syns. I gummiskalet finns det även plats för en pekpenna som enkelt skjuts på plats överst. Det här skyddet ger ett säkert och tryggt intryck. Det går inte att slå i en spik med skalet på, men när vi testar att tappa datorn i golvet händer – ingenting.

Pekpennan som följer med ger en del ovanligt smarta funktioner för att anteckna och de fungerar för övrigt md alla appar. Det är en liten fördröjning när man skriver med pennan på skärmen och det kräver viss tillvänjning innan det fungerar bra. Men det går utmärkt att skriva sin namnteckning och att notera tvärs över flera appar på en gång.

Under skärmen finns det tre fysiska knappar för att visa senaste appar, gå till startskärmen och för att ångra. Det är skönt med fysiska knappar i stället för digitala, något som inte minst märks vid utomhusbruk och det exempelvis regnar. Samsung Galaxy Tab Active2 är nämligen vattentät och kan ligga i vatten en halvtimme.

Den kraftigare framtoningen märks också på priset. 5 200 kronor är mycket för en pekdator på åtta tum och det finns många betydligt bättre alternativ till smakligare priser – för inomhusbruk. Den som ska ut i skogen eller vill ha med sig en dator på kanotfärden gör helt rätt i att ta en titt på Samsung Galaxy Tab Active2.


+ Robust
+ Vattentät
Tung
Ganska långsam


Samsung Galaxy Tab Active2 finns att köpa här via Prisjakt

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Samsung Galaxy Tab Active2 är perfekt för alla som behöver en pekdator som tål att hanteras lite mer ovarsamt.

Specifikationer

Märke
Samsung
Processor
Exynos 7870
Ramminne
3 GB
Lagring
16 GB
Skärmstorlek
8 tum
Skärmupplösning
800 x 1280 pixel
Batterikapacitet
4450 mAh
Operativsystem
Android 7.1.1
Mått
127,6 x 214,7 x 9,9 mm
Vikt
415 g
Kamera
8 / 5 megapixel (bak- / framsida), autofokus, LED-blixt
Nätverk
802.11 a/b/g/n/ac