Ebogslæseren har indbygget lys, så du kan læse i mørke.

PocketBook Touch Lux 4

Smidig e-boksläsare.

av Morten Skeldal Østergaard #Pekdator #PocketBook
7.9

PocketBook Touch Lux 4 är en bra e-boksläsare, om du är beredd på att jobba lite för att lägga in böcker i den.

Det finns nämligen inbyggd e-bokhandel i PocketBook. Det går alltså inte att köpa böcker direkt i läsaren. Det är lite underligt, för vi hittar en länk till en bokhandel på startskärmen, men den leder bara till Googles sökmotor på internet.

Nu är det inte särskilt krångligt att flytta böcker eller andra texter till Touch Lux 4. Det går att skicka böcker via e-post och öppna breven i läsaren. Eller så använder man det Dropboxkonto som är integrerat i enheten. För den som gillar hårdvara går det också att kopiera böckerna till ett microSD-kort och sätta det i den inbyggda kortläsaren. Då utökas ju samtidigt lagringsutrymmet.

PocketBook bjuder inte precis på några överväldigande specifikationer. En halv gigabyte ramminne och åtta gigabyte lagring låter futtigt, men det räcker faktiskt. Den känns inte långsam när vi bläddrar i böcker eller letar bland menyerna. Allt fungerar smidigt. Minnet räcker för hundratals e-böcker, som sällan tar upp mer än några megabyte. PocketBook själva anger kanske lite väl optimistiskt att minnet rymmer 3000 böcker. Det har vi inte kunna kontrollera.

Det är lätt att komma i gång med läsningen. Första gången enheten startas ska man välja språk, sedan är det bara att öppna en bok och sätt i gång.

Det följer med en kort manual, men den är skriven med så liten text att vi leta fram redaktionsluppen för att kunna läsa den. Det ligger dock en komplett manual i e-format i läsaren.

Det är trivsamt att läsa böcker med Pocket Lux 4. Det räcker att peta till på skärmen för att byta sida. För att bläddra bakåt är det dock de små knapparna nedanför skärmen som gäller. Det är betydligt mer praktiskt om det går att peka på höger eller vänster sida av skärmen för att bläddra i en bok.

Under läsningen har man tillgång till en utmärkt engelsk ordlista. Det är bara att trycka på ett ord på skärmen för att se vad det betyder tillsammans med exempel på hur ordet används i det engelska språket.

Touch Lux 4 kommer ihåg hur långt man har läst i varje bok. Informationen sparas på internet, så att det går att läsa vidare i PocketBook app för mobilen eller surfplattan.

En fin detalj är inte bara den upplysta skärmen, utan även att strömbrytaren lyser.


+ Bra skärm
+ På svenska
Ingen butik

Läs mer om PocketBook Touch Lux 4


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En utmärkt e-boksläsare som är lätt att använda och med en bra skärm.

Specifikationer

Märke
PocketBook
Processor
Allwinner A13, 1 GHz
Ramminne
512 MB, microSD
Lagring
8 GB
Skärmstorlek
6 tum
Skärmupplösning
758 x 1024 pixel
Batteritid
Upp till en månad
Batterikapacitet
1500 mAh
Anslutningar
Micro-usb
Mått
16,3 x 10,8 x 0,8 cm
Vikt
155 g
Minneskortläsare
Ja
Nätverk
Wi-Fi 5
Övrigt
Format: PDF, PDF(DRM), EPUB, EPUB(DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI, ACSM, JPEG, BMP, PNG, TIFF