Skærmen har en opløsning på 1404 x 1872 pixels.

PocketBook InkPad Color

E-böcker på färgskärm.

av Morten Skeldal Østergaard #Pekdator #PocketBook
8.8

Tack vare sin färgskärm hamnar e-boksläsaren InkPad Color någonstans mellan e-bläcksbokläsare och surfplattor som Apple iPad. Det är faktiskt en ganska bra position eftersom vi får det bästa från båda världarna.

Det går att läsa i timtal på skärmen utan att bli trött i ögonen, men det går också att njuta av de detaljerade kartor och illustrationer i färg som finns i böckerna vi läser. Det senare är ju något av ett problem i andra ”svartvita” e-boksläsare, till exempel den välkända och populära Kindle från Amazon.

I InkPad Color får inte bara bilderna färger, de blir också lite större eftersom skärmen är på 7,8 tum. De flesta e-boksläsare har skärmar på sex tum och den lite större skärmen är verkligen en förbättring för alla oss som har nått läsglasögonsåldern och som föredrar lite större bokstäver.

Läsupplevelsen med InkPad Color är i nivå med de bästa e-boksläsarna. För att bläddra i en bok trycker man till på skärmen eller trycker på knapparna som finns i enhetens nederkant. Här finns det även en hemknapp som leder till startskärmen samt en menyknapp som öppnar en meny som anpassas efter innehållet på skärmen.

Skärmen är belyst, så att det går att läsa i mörker. Kontrasten mellan de mörkgrå bokstäverna och den ljusa bakgrunden är utmärkt. En av nackdelarna med e-bläcktekniken är att grafiken som visas uppdateras långsamt med en viss eftersläpningseffekt. InkPad Color går runt det problemet genom att inte släcka bilden förrän nästa bild är laddad och klar att visa. Helt perfekt blir det ändå inte eftersom den föregående sidan lämnar en svag skugga efter sig, något som skämmer intrycket en del. Fördelen är å andra sidan att det går att rulla genom alla böcker med en i sammanhanget ovanligt flytande och jämn grafik på ett sätt som vi inte har sett i andra e-boksläsare.

Det finns en inbyggd bokhandel i InkPad Color, så att det går att köpa böcker direkt till läsplattan. Men utbudet av svenska böcker är inte det bästa, oftast blir det till att köpa böcker på annat håll och sedan överföra dem till InkPad Color. Det är emellertid väldigt smidigt eftersom InkPaden har sin egen e-postadress och därför är det bara att mejla böckerna dit. Det går även att överföra dem via Dropbox.

Det följer med en del fina appar och tack vare färgskärmen är det också kul att läsa till exempel serier. Eftersom det finns ett hörlursuttag och InkPad Color klarar de vanligaste ljudformaten fungerar det även fint att lyssna på ljudböcker. Den kan även hantera pdf-filer och visa bilder i format som jpg, png och bmp. På köpet får vi även några spel som schack, sudoku och patienser.


+ Stor skärm
+ Omslag och illustrationer i färg
Inte komplett urval av svenska böcker

Läs mer om PocketBook InkPad Color


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En fin e-boksläsare med färgskärm och stöd för både ljud och bilder.

Specifikationer

Märke
PocketBook
Processor
Dual Core 2x 1 GHz
Ramminne
1 GB
Lagring
16 GB
Skärmstorlek
7,8 tum
Skärmupplösning
1404 × 1872 pixel
Batteritid
Upp till en månad
Batterikapacitet
2900 mAh
Mått
19,5 x 13,6 x 0,8 cm
Vikt
225 g
Minneskortläsare
Ja
Nätverk
Wi-Fi, Bluetooth