Knapperne til højre for skærmen er så smalle, at de kan være svære at få øje på.

PocketBook Era

PocketBook Era har en utmärkt skärm för att läsa e-böcker, men bläddringsknapparna kunde vara bättre.

av Morten Skeldal Østergaard #Pekdator #PocketBook
8.3

PocketBook Era är en övervägande bra liten läsplatta, men det finns en del småsaker som kan förbättras.

Skärmen använder den svartvita elektroniska bläcktekniken, som de flesta andra läsplattor också gör. Den är sju tum, men känns inte särskilt stor tack vare det bredare formatet.

Den är bekväm att hålla i en hand. Kanten är tillverkad i metall och baksidan i räfflad plast. Den breda ramen till höger om texten är en utmärkt plats att placera tummen på när du håller i läsplattan.

Du bläddrar mellan sidor antingen genom att lägga ett finger på sidan av skärmen eller genom att trycka på knapparna bredvid skärmen. Det sistnämnda fungerar inte så bra eftersom knapparna är smala och svåra att trycka ner, och man vill inte trycka ner dem flera hundra gånger för att bläddra igenom en hel bok. De kunde dock gärna ha bytt plats på fram- och tillbaka-knapparna, för knappen för att bläddra tillbaka, som ju används relativt sällan, sitter där du naturligt lägger tummen.

Skärmen kan ge svaga reflexer, men det fixas enklast genom att helt enkelt ändra vinkel på plattan i förhållande till solen eller lampan som stör. E-bokläsarens automatiska inställning för ljusstyrka är för svag, så vi fick stänga av automatiken och skruva upp ljuset manuellt. Då blev dock läsbarheten i gengäld riktigt bra.

Bakgrunden på sidorna är inte helt vit och bokstäverna i texten är inte helt svarta, men kontrasten är ändå tillräckligt bra för läsning i alla ljusförhållanden. Om man är långsynt lär man sig snabbt uppskatta att texten kan förstoras med en omvänd nyp-manöver på skärmen.

En av nackdelarna med elektroniskt bläck är den mycket långsamma uppdateringen av skärmen. Det innebär att du på de flesta läsplattor måste bläddra mellan flera sidor om du vill se en översikt över dina böcker. Här är problemet löst, så att du kan bläddra genom ditt bibliotek medan böckernas framsidor flyter fint över skärmen. Man har dock ”fuskat” en aning genom att uppdatera skärmen utan att den nollställs under tiden. Det resulterar i att det ibland går att se en svag skugga av tidigare innehåll på skärmen, men så snart du är klar med att bläddra igenom boklistan ser läsplattan till att återställa skärmen med en snabb blinkning där alla pixlar på hela skärmen görs svarta.

Det går att ändra språket på operativsystemet till svenska, men det går inte köpa några svenska böcker i den inbyggda bokhandeln. Dessa får du köpa på nätet och sedan flytta över dem till PocketBook Era. Det enklaste sättet att få över svenska böcker, och böcker köpta på andra platser, till läsplattan är att koppla ett gratis Dropbox-konto till PocketBook Era. Placera bara den inköpta e-boken i mappen som PocketBook skapar i Dropbox. Några sekunder senare är mappen synkroniserad med PocketBook Era och du kan öppna och läsa din bok på skärmen.

Det finns en förinstallerad webb-läsare att använda för att logga in på biblioteket där du kan låna och läsa böcker. Den är långsam, men när din bok har lånats och öppnats fungerar läsningen utan problem.


+ Bekväm att hålla i

+ Bra läsbarhet

– Lite misslyckade knappar

 

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

PocketBook Era har en utmärkt skärm för att läsa e-böcker, men bläddringsknapparna kunde vara bättre.

Specifikationer

Märke
PocketBook
Processor
Dual-core processor 1 GHz
Skärmstorlek
7"
Skärmupplösning
1264 × 1680 pixels
Batterikapacitet
1.700 mAh
Anslutningar
USB-C
Operativsystem
Linux 3.10.65
Mått
15,5 x 13,4 x 0,78 cm
Vikt
228 g