Tastaturet klikkes fast i bunden af Surface Go og forvandler den til en bærbare pc. Desværre er tastaturet ekstraudstyr.

Microsoft Surface Go

Microsoft Surface Go är en välbyggd pekdator med Windows 10.

av Morten Skeldal Østergaard #Pekdator #Microsoft
8.8

Microsoft har under åren släppt en hel rad hårdvaruprodukter under samlingsnamnet Surface. Produkterna har legat i framkant och varit otroligt välbyggda, men de har också varit ruskigt dyra.

Surface Go är en lyxig surfplatta eller, mer korrekt, en pekdator. Den ser gedigen ut och den känns verkligen som en kvalitetsprodukt. Bakstycket är tillverkat av borstat magnesium och den undre halvan kan fällas ut för att fungera som stöd när Go används som en dator. Låt dig dock inte luras av bilden här intill, tangentbordet ingår inte. Surface Go Signature Type Cover kostar 1400 kronor och finns i fyra färger. Det fungerar som en kombination av tunt tangentbord och skydd, och även om det är dyrt är det inte alls dumt. För att skriva går det dock lika bra att använda vilket Bluetooth-tangentbord som helst.

Pekskärmen är ovanligt känslig och exakt. Även om Windows 10 inte är världens mest pekvänliga operativsystem precis, är det i alla fall lätt att pricka rätt i de små stängningskryssen när fönster ska stängas. Den som vill ha bättre precision kan investera ytterligare 1089 kronor, vilket Microsofts pekpenna kostar. Det är lätt att tappa andan när det är dags att betala…

En ny Surface Go är inställd så att det endast går att installera appar från Microsoft Store. Det är emellertid tämligen enkelt att stänga av det här skyddet för att kunna installera Windows-program på vanligt sätt. För att hämta exempelvis Google Chrome måste skyddet stängas av. Här skjuter sig Microsoft i foten eftersom Windows stora styrka är det enorma programutbudet. Att enbart erbjuda Microsoft Store är som att gå på Ikea och bara få handla på servettavdelningen.

Det är inga problem att göra alla gängse kontorsprogram. Mer avancerade jobb pressar dock datorn, som när den arbetar hårt blir ganska varm. Baksidan av metall är förstås tänkt att sprida värmen och kyla datorn. Man kan lugnt säga att det fungerar. En fördel är att metall kallnar snabbt, och får Go vila är den snart sval och skön igen.

Laddkontakten är en nyhet i sammanhanget, även om alla gamla MacBook-användare känner igen sig. Den är nämligen magnetisk och snäpper fast så fort man för kontakten mot laddporten i datorn. Det är smart, bekvämt och genialt i sin enkelhet. Apple har ju av någon anledning slutat med detta, men Microsoft har uppenbarligen förstått finessen.

Batteritiden är enligt Microsoft nio timmar. Under vår testperiod lyckas vi dock aldrig klämma ur mer än sex timmar ur batteriet. Det känns inte helt optimalt.


+ Hög byggkvalitet
+ Bra pekskärm
Kan bli väldigt varm

Läs mer om Microsoft Surface Go


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Microsoft Surface Go er en solidt bygget tablet, der kører Windows uden problemer.

Specifikationer

Märke
Microsoft
Processor
Intel Pentium 4415Y, 1,6 GHz
Ramminne
8 GB
Lagring
128 GB, SSD
Skärmstorlek
10 tum
Skärmupplösning
1800 x 1200 pixel
Batteritid
9 timmar (angivet)
Anslutningar
Usb c, kortläsare
Operativsystem
Windows 10 Pro
Mått
17,5 x 24,5 x 0,83 cm
Vikt
0,52 kg
Kamera
5 / 8 megapixel (fram- / baksida)
Minneskortläsare
Ja
Nätverk
802.11ac (Wi-Fi 5)
Benchmark (högre är bättre)
Passmark: CPU: 2141, 2D-grafik: 233, 3D-grafik: 660, RAM: 1389, Disk: 6556, Totalt: 1378