Støttebenet er en aflang plade, der strækker sig i hele tablettens bredde. Det får den til stå virkelig godt fast på bordet.

Microsoft Surface Go 2

Microsoft surfplatta visar var skåpet ska stå.

av Morten Skeldal Østergaard #Pekdator #Microsoft
9.1

Microsoft Surface Go 2 är en lyxig surfplatta som kan göras om till en bärbar pc. Vi får helt enkelt det bästa från båda världar.

Det här är en tunn och gedigen surfplatta med en bra tryckkänslig skärm som reagerar prompt så fort vi petar till på den eller vänder den ett kvarts varv.

Det är dock inte alla delar av Windows 10 som lämpar sig för att styras med halvknubbiga fingrar på en 10,5 tum stor skärm. Vi har återkommande problem med att träffa rätt i exempelvis menyer och liknande. Det går förstås att ta sig framåt, men Windows är inte det optimala operativsystemet för fingerstyrning.

Den som tröttnar på att kladda på skärmen med kakfeta fingrar, ansluter enkelt tangentbordsdelen och får då en bärbar pc. Tangentbordet är även ett skärmskydd som täcker skärmen när det fälls upp. Tangentbordet ingår inte utan kostar från 1100 kronor extra. Det finns i olika utföranden och färger.

Vi har använt Surface Go Type Cover, som tangentbordet heter, och även om det fungerar som avsett är det inte värt pengarna. Det är bättre att köpa ett enklare skärmskydd och ett riktigt Bluetoothtangentbord. Det går även att ansluta en mus via Bluetooth, så att Go 2 kan verkligen fungera som en riktig pc.

Värt att tänka på i det sammanhanget är att det är ovanligt knapert med anslutningsmöjligheter. Det finns bara en usb c-port och ett hörlursuttag. Det behövs en dockningsstation till usb c-porten för att Go 2 ska kunna ersätta en regelrätt bärbar pc.

På baksidan hittar vi bara en liten kamera och en Windows-logotyp. Den nedre halvan är en platta som kan fällas ut för att fungera som ett stativ när Go 2 ska stå på ett skrivbord för att användas med tangentbordet som en bärbar pc. När stödet är utfällt går det även att komma åt kortläsaren för microSD-kort, som används för att utöka lagringsutrymmet.

Under våra tester räcker batteriet i nästan en hel arbetsdag innan det behöver laddas. Laddsladden ansluts med magneter och den hoppar nästan på plats av sig själv. Tack vare magnetfästet spelar det heller ingen roll om någon snubblar på sladden under laddning. Kontakten poppar bara loss utan att gå sönder.

Den testade versionen av Surface Go 2 är ganska dyr. Det finns billigare varianter med mindre minne och enklare processor och priserna börjar på 5200 kronor. Det finns även betydligt dyrare modeller.


+ Bra skärm
+ Hög byggkvalitet
Svårt att styra Windows med fingrarna

Läs mer om Microsoft Surface Go 2


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Microsoft visar hur man gör med sin välbyggda surfplatta i starka material. Fungerar också bra som en bärbar pc.

Specifikationer

Märke
Microsoft
Processor
Intel Pentium 4425Y
Ramminne
8 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
10,5 tum
Skärmupplösning
1920 x 1280 pixel
Batteritid
Upp till 10 h
Anslutningar
Usb c
Operativsystem
Windows 10 Home
Mått
245 x 175 x 8,3 mm
Vikt
544 g
Kamera
5 / 8 megapixel (fram- / baksida)
Minneskortläsare
Ja
Nätverk
Wi-Fi 6