Den indbyggede fod i Yoga Tab er forbløffende praktisk.

Lenovo Yoga Smart Tab 10,1″ 32 GB

Androidbaserad surfplatta med simkort och annorlunda stativ.

av #Pekdator #Lenovo
9.1

Det är det inbyggda stativet som får Lenovos Androidplatta att skilja sig från mängden. I motsats till alla de vanliga rektangulära surfplattorna har Yoga Smart Tab en fyllig batteritub längs ena långsidan och på baksidan ett stativ som enkelt vinklas ut med ett tryck på en knapp.

I övrigt är Yoga Smart Tab täm­ligen konventionell. Den modell vi har testat använder Android 9, den har 32 gigabyte lagringsminne och baseras på processorn Qualcomm Snap­dragon 439. I ändarna av det annorlunda batteripaketet sitter det hög­talare från JBL och det finns kameror både fram och bak. Laddningen sker via den enda usb c-porten och vi får även ett gammalt hederligt hörlursuttag.

I vardagen är detta en mycket smakfull surfplatta. Det är enkelt och går snabbt att logga in med ansikts­igenkänning, och tekniken fungerar oklanderligt.

Skärmen är fin med bra och mättade färger. Den har full hd-upplösning och är alltid behaglig att titta på. Användargränssnittet svarar snabbt på fingerrörelserna och vi märker inga som helst fördröjningar.

Det som drar blickarna till sig är stativet och batterituben. Konstruktionen är så praktisk att det är ­konstigt att ingen annan har anammat den. Tuben längs hela ena långsidan gör det enklare att hålla i surfplattan, som för övrigt har en glatt, något silkes­aktig yta. När stativet är utfällt står surfplattan stadigt på bordet. Den kan även hängas upp på en krok på väggen, vilket kan vara praktiskt om den behöver sitta på ett säkert avstånd från köksbänken.

En annan ovanlig detalj är de i sammanhanget relativt stora Dolbycertifierade högtalarna. De låter definitivt en klass bättre än hos konkurrenterna. Ljudet är stort med ett bra stereo­perspektiv. De ger faktiskt en känsla av det rum där ljudet spelades in. Det är riktigt bra gjort.

Ytterligare en nyhet är stödet för Googleassistenten. Det finns mycket att säga om den här typen av intelligenta lösningar, men ska det vara ­måste de fungera lika bra som i Yoga Smart Tab. Röstigenkänningen är ­pålitlig och det går faktiskt att styra belysning, kameror och annan hemelektronik utan mankemang. Installationen är visserligen som alltid ett kapitel för sig, men väl i gång fungerar det.

Hastighetsmätningarna visar att Yoga Smart Tab är dubbelt så snabb som sin föregångare. Det är en välkommen förbättring, men det gör inte Lenovos surfplatta till den snabbaste precis. Är det prestanda som gäller finns det bättre alternativ – men knappast några lika smarta.

En stor fördel med den något moderata prestandan är att batteritiden är i topp. Med lite surf, video och liknande kommer vi lätt upp i tio timmar.


+ Genialt stativ
+ Riktigt bra ljud
+ Lång batteritid
+ Bra assistent
Medelmåttiga prestanda

Läs mer om Lenovo Yoga Smart Tab 10,1


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Genomgående hög kvalitet och ett smart stativ som gör att Lenovos surfplatta höjer sig över mängden.

Specifikationer

Märke
Lenovo
Processor
Qualcomm Snapdragon 439
Ramminne
3 GB
Lagring
32 GB
Skärmstorlek
10,1 tum
Skärmupplösning
1920 x 1200 pixel
Batteritid
11 h
Batterikapacitet
7000 mAh
Anslutningar
Usb c, hörlurar
Operativsystem
Android 9.0
Mått
24,2 x 16,6 x 2,0 cm
Vikt
540 gram
Kamera
8 MP / 5 megapixel
Minneskortläsare
Ja
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2
Övrigt
Inbyggt stativ
Benchmark (högre är bättre)
16,2 (JetStream2)